Forskarsmedjor

Senast ändrad: 18 februari 2025

Mellan den 21-25 oktober arrangerade vi nio stycken forskarmedjor på olika teman. En forskarsmedja är en digital workshop. Till forskarmedjan har forskar från olika discipliner bjudits in föra att bidra med sina forskningsperspektiv och kunskaper inom det valda temat för forskarsmedjan. Aktiva lyssnare deltog för att lyssna in samtalen och bidra med sina kunskaper och erfarenheter av politikens utförande i praktiken. I workshopen fanns även representanter från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet med.

Under workshopen identifierar deltagarna frågor som var viktiga både utifrån forskningen och som är politiskt aktuella. Det fördefinierade temat på forskarsmedjan har vaskats fram utifrån tidigare diskussioner i tankesmedjor med yrkesverksamma från myndigheter, regioner, kommuner, näringslivet och civilsamhället. Du kan läsa mer om tankesmedjorna här

Är du nyfiken på att veta mer kring deltagarnas olika roller i forskarsmedjan? Då kan du läsa om dem här nedan:

Temaledare

Rollen som temaledare innebar att forskaren agerar moderator under
workshopen, samt var delaktig i att utkristallisera tematiska områden som
lyftes i diskussionerna under workshopen. Temaledaren deltog också i form av forskare, och presenterade därför hur sin egen forskning relaterade till temat på smedjan.

Forskare

Forskarnas roll var att bidra med forskningsbaserad kunskap inom valt tema
och att delta i diskussioner om vilken policy som behövs för att stärka det
definierade området. Forskarna hade gedigen kunskap inom temat och forskarna representerade olika perspektiv.

Aktiva lyssnare

Rollen som aktiv lyssnare innebar att man lyssnade in diskussionerna under
workshopen. Den aktiva lyssnaren tog anteckningar utifrån det den hör som
viktigt för utvecklingen av landsbygdspolitiken. Personen ombads reflektera över det som sägs (och inte sägs), och att ställa frågor till forskarna utifrån sin horisont och sitt perspektiv på temat.

Hur gick Forskarsmedjan till?

1. Forskare, representanter från departementet, aktiva lyssnare samt temaledare mötte i en digital workshop om 90 minuter. Deltagarna delades in i mindre grupper vid behov, med cirka 6 forskare per grupp. Under workshopen identifierade deltagarna frågor som var viktiga och politiskt aktuella. Workshopen inleddes med att forskarna presenterar hur deras forskning och perspektiv relaterade till temat, samt resonerade kring de frågor som de fått utskickade från oss.

2. Efter forskarpresentationerna öppnade vi upp för gruppdiskussionen. Där deltagarna hade möjlighet att ställa frågor till varandra samt diskutera de utmaningar, möjligheter samt potentialer som finns inom temat. Under gruppdiskussionen diskuterade deltagare vilka policyförändringar och konkreta policyförslag som behöver komma till stånd för att på bästa sätta möta detta. Syftet var att få till diskussioner mellan forskare som ringar in problemen såväl som utvecklingsområdena, som kan vägleda departementet i policyutvecklingsarbetet. 

3. Efter workshopen återsamlades temaledare och aktiva lyssnare. Temaledaren och aktiva lyssnarna presenterade muntligt sina reflektioner från smedjan. 

4. Efter workshopen ombads forskare att skicka in en kort sammanfattning över sina argument med referenser, samt skicka oss artiklar, rapporter eller andra vetenskapliga texter som stärkte derar diskussion och policyförslag. Aktiva lyssnare ombads att skicka oss sina korta sammanfattande analyser och reflektioner från diskussionerna. Sammanfattningarna syftade till att ge oss deltagarnas reflektioner och argument, vilka utgör grunden till rapportskrivande. 

Är du nyfiken på vilka landsbygdspolitiska temaområden som utgör våra forskarsmedjor?

Läs om dem här

Relaterade sidor: