Mellan den 16-20 september genomförde vi fem virtuella tankesmedjor inom ramen för vår arbetsprocess: Policyproppen. Processen syftar till att förbättra förutsättningarna för Sveriges landsbygder. Genom dessa tankesmedjor samlade vi representanter från myndigheter, kommuner, regioner, näringslivet och civilsamhället för att gemensamt diskutera de utmaningar och möjligheter med nuvarande landsbygdspolitik och som präglar landsbygder.
Syftet med diskussionerna var att identifiera vad som behöver förändras i den nuvarande landsbygdspolitiken för att skapa bättre förutsättningar för samhällsaktörerna att arbeta med frågor kopplat till landsbygdsutveckling. Vi är väldigt nöjda med deltagandet och det engagemang som visades under veckan, och vi vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till denna viktiga process!
Fem virtuella tankesmedjor med bred uppslutning
Genom att involvera en bred palett av aktörer har vi kunnat säkerställa att perspektiv från hela samhället har beaktats. Detta inkluderar statliga myndigheter, regionala och kommunala beslutsfattare, representanter från näringslivet samt företrädare för civilsamhället.
Deltagarna fick möjlighet att diskutera hur deras respektive verksamheter påverkas av rådande politiska förutsättningar och vad de önskar förändra för att stärka sin verksamhets arbete med landsbygders utveckling. Fokus låg på att identifiera de strukturella hinder som begränsar verksamhetens arbete med utvecking av landsbygder idag.
Noggrann dokumentation och analys
För att säkerställa att ingen viktig information gick förlorad under dem intensiva diskussioner, valde vi att använda flera dokumentationsmetoder. I varje tankesmedja deltog sekreterare som förde anteckningar över diskussionerna. I varje diskussionsgrupp fanns en aktiv lyssnare som reflekterade över vad som sades – och vad som inte sades – för att skapa en mer djupgående förståelse för diskussionens kärnfrågor. Utöver detta använde vi ett transkriberingsverktyg som gjorde det möjligt att skriva av och analysera samtliga diskussioner ord för ord.
Materialet från de olika källorna har sedan bearbetats och tematiserats. Genom att systematiskt gruppera diskussionerna under breda landsbygdspolitiska temaområden, har vi fått en tydlig överblick över de frågor som engagerar mest. Några av de teman som utkristalliserat sig i detta steg omfattar bland annat frågor om:
- territoriella olikheter
- projektifiering
- samverkan
- markfrågor
- arbetsmarknad
- infrastruktur
- finansiering
- service
Genom en noggranna tematisering har vi lagt en stabil grund för de kommande stegen i vår process.
Referensgruppens inspel och expertgranskning
Den 26 september höll vi ett möte med den referensgrupp som är knuten till vår arbetsprocess. Gruppen, bestående av experter från olika sektorer och delar av samhället, fick till uppgift att ge inspel på de teman som identifierats under tankesmedjorna. Deras synpunkter och förslag har varit viktiga och kommer att hjälpa oss att finslipa och förtydliga temaområdena. frågeställningarna.
Nästa viktiga steg i processen sker den 30 september, då experter från Tillväxtverket bjuds in för att granska och identifiera eventuella luckor i tematiseringen. Deras expertis och erfarenhet av tillväxtsarbete och landsbygdsutveckling kommer att vara en viktig del i att säkerställa att vi inte missar några avgörande aspekter. Målet är att få en så komplett och mångfacetterad bild som möjligt av landsbygdspolitikens utmaningar och möjligheter. Temaområdena kommer lägga grunden för de områden som vi fortsätter att arbete med i kommande forskarsmedjor.
Nästa steg: Forskningsbaserad fördjupning och policyförslag
Efter att tematiseringen har färdigställts kommer vi att ta ytterligare ett steg framåt i processen. Vi kommer då att involvera forskare för att djupdyka i de identifierade temana och fördjupa diskussionerna ytterligare. Forskarna kommer att spela en nyckelroll i att analysera dessa teman, med fokus på att föreslå konkreta och genomförbara policyåtgärder.
Forskarna arbete kommer att vara centralt för att säkerställa att vi inte bara tar fram idéer och förslag, utan att vi också formulerar rekommendationer som är realistiska, mätbara och möjliga att implementera.
Vi ser fram emot att ta de kommande stegen i processen och att tillsammans med forskare fortsätta arbetet med att forma konkreta policyförslag som kan stärka utvecklingen av Sveriges landsbygder. Håll utkik efter vidare uppdateringar om vårt arbete med Policyproppen!