Workshopen samlade forskare, lantbrukare, övriga intressenter och representanter från departement för att gemensamt diskutera utmaningar och möjligheter inom biologisk mångfald, med ett särskilt fokus på odlingslandskap. Under 90 minuter diskuterade deltagarna i grupper och engagerade sig i konstruktiva samtal om politiskt relevanta frågor som kan stärka den biologiska mångfalden i odlingslandskapen.
En bred samling av perspektiv
Ett av målen med workshopen var att samla en bred representation av olika perspektiv, kunskaper och erfarenheter för att kunna ta fram relevanta och genomförbara policyförslag. Forskare med olika bakgrunder bidrog med sin djupa vetenskapliga förståelse för hur biologisk mångfald kan stärkas inom jordbruket. Praktiker med olika produktionsinriktningar och erfarenheter från lantbruket delade sina insikter om de utmaningar och möjligheter som finns för att stimulera den biologiska mångfalden. Deltagande från departementen var också avgörande, då de ansvarar för att formulera och genomföra den politik som kan påverka detta område.
Mångfalden av perspektiv var ett viktigt inslag i workshopen. Forskarnas uppdrag var att lyfta fram hur deras forskningskunskap kan bidra till att forma politik som stimulerar till biologisk mångfald. Praktikerna bidrog med sina erfarenheter av hur politiska åtgärder fungerar i praktiken, vilket gjorde att diskussionerna blev verklighetsförankrade och handlingsinriktade.
Policyprocessens steg
Workshopen utgjorde det första steget i policyprocessen. Policyprocessen syftar till att formulera konkreta policyförslag som kan bidra till att stimulera biologisk mångfald i odlingslanskap. Efter workshopen har vi ombett forskarna att bidra med ytterligare underlag i form av vetenskapliga artiklar och rapporter som stödjer deras forskningsperspektiv och diskussioner som fördes. Temaledarna, Magnus Ljung från SLU och Anna Jamieson från Naturbeteskött i Sverige, har gjort en första analys och ställt upp teman utifrån de diskussioner som förts. Temana kommer att utgöra strukturen för den rapport som ska skrivas fram.
Ett första utkast av rapporten kommer att skickas till alla deltagare för ytterligare inspel och kommentarer. Detta steg är viktigt för att säkerställa att alla perspektiv beaktas och att de slutgiltiga policyförslagen blir så robusta som möjligt. Efter denna runda av feedback kommer rapporten att lämnas till departementet. I början av november kommer en avrapportering av temat att ske. Vi presentera rapporten för departementet, där konkreta policyförslag kommer att redovisas för vidare diskussion och eventuellt genomförande.
Stort engagemang från deltagarna
Vi är mycket glada över det stora engagemanget från alla deltagare. Diskussionerna var djupa och konstruktiva, och många viktiga frågor lyftes fram. Forskarna presenterade forskningsbaserade perspektiv på hur biologisk mångfald kan stärkas, och de praktiska insikterna från lantbruket själv gav en tydlig bild av vilka åtgärder som kan vara både effektiva och realistiska att implementera.
Praktikernas bidrag till diskussionerna var särskilt värdefulla. Genom att ställa kritiska frågor och ge feedback på de policyförslag som forskarna presenterade, hjälpte de till att förankra förslagen i den verklighet där de ska tillämpas. Detta säkerställer att de policyförslag som tas fram inte bara är teoretiskt solida utan också praktiskt genomförbara.