Vi är så otroligt glada att kunna meddela att processen för att ta fram ett underlag till en landsbygdsproposition äntligen är igång! Under ledning av oss på Uppdrag landsbygd har vi tillsammans med Tillväxtverket samt Avdelningen för landsbygdsutveckling vid SLU bjudit in yrkesverksamma till en serie virtuella tankesmedjor. Det kommer bli en fantastiskt spännande höst – hoppas att du vill följa vårt arbete här på webben och på vår LinkedIn!
Höstens virtuella tankesmedjor kommer att arrangeras mellan den 16-20 september. Vi har bjudit in deltagare som har god erfarenhet och kompetens om politikens utförande och kunskap om olika grupper som är direkt berörda av landsbygdspoltiken. Urvalet har gjorts för att säkerställa en bred representation av deltagare för att möjliggöra att varierande behov och önskemål kommer till uttryck. Med urvalet vill vi även skapa en inkluderande process och ett välgrundat underlag till en ny landsbygdsproposition. Tillsammans med dessa aktörer kommer vi att utveckla och forma framtidens landsbygdspolitik och därmed framtid för Sveriges landsbygder.
Processen bygger på att vi samverkar med olika intressenter för att identifiera de förutsättningar som finns för att arbeta med landsbygdsfrågor, utmaningarna med att bedriva verksamhetens arbete kopplat till landsbygdsutveckling, samt möjligheterna att arbete med landsbygder. Fokus ligger på att skapa förutsättningar för levande landsbygder – där människor kan bo, arbeta och trivas. Genom att samverka med många olika aktörer skapar vi ett underlag som är både verklighetsförankrat och praktiskt genomförbart.
Det här initiativet markerar en viktig fas i arbetet för att säkerställa att landsbygdernas behov och potentialer tillgodoses i den nationella politiken. Med den här processen har vi möjlighet att skapa verklig förändring. Vi är övertygade om att den nya landsbygdspropositionen kommer att bli ett kraftfullt verktyg för att stimulera innovation, entreprenörskap och hållbarhet på landsbygder.
Vi på Uppdrag landsbygd är stolta över att kunna bidra med vår expertis och vårt forskarnätverk i den här processen. Även forskare vid avdelningen för landsbygdsutveckling vid SLU spelar en central roll i detta arbete genom sin omfattande forskning och expertis inom landsbygdsutveckling. Vårt arbete innebär inte bara att samla in och analysera data – vi ser det som ett sätt att förstå de djupgående utmaningar och möjligheter som landsbygder står inför. Arbetet syftar till att främja hållbar utveckling på Sveriges landsbygder och stärka dess roll i samhället.