Tankesmedjor

Senast ändrad: 16 augusti 2024

Under den 16-20 september kommer vi att arrangera sex stycken tankesmedjor. En tankesmedja är en digital workshop. Till tankesmedjan har yrkesverksamma som representerar olika yrkeskategorier och perspektiv bjudits in. Bland annat yrkesverksamma från myndigheter, civilsamhälle och näringsliv deltar i tankesmedjorna.

De yrkesverksamma möts i den digitala workshopen för att diskutera förutsättningar, utmaningar och möjligheter med nuvarande landsbygdspolitik inom sina verksamheter och uppdrag.

I diskussionerna identifieras och lyfts gemensamt fram teman som belyses i efterföljande workshops där forskare utvecklar konkreta policyförslag utifrån dem definierade temana.

Är du nyfiken på vilka som utgör våra tankesmedjor? Läs om dem här nedan: 

Uppdrag landsbygds nätverk för yrkesverksamma

Uppdrag landsbygds nätverk för yrkesverksamma arbetar inom offentlig sektor med frågor som rör landsbygds- och regional utveckling. Därför fyller nätverket en viktig funktion i utvecklingen av landsbygdspolitiken. I sitt arbete har de nära kontakt med lokala samhällen och kan identifiera specifika behov och möjligheter, samt har en djup förståelse för lokala förhållanden.

Deras erfarenhet av att utarbeta lokala eller regionala utvecklingsstrategier utifrån nationella riktlinjer samt anpassade efter specifika förhållanden lokalt, innebär att de har mycket god kunskap om hur den nationella politikens beslut och riktlinjer påverkar landsbygder. Nätverket kommer kunna ge insikter, rekommendationer samt föreslå förändringar av befintlig politik, baserat på deras erfarenheter och kunskaper om lokala förhållanden.

Genom att vi inkluderar Uppdrag landsbygds nätverk för yrkesverksammas perspektiv i utformningen av en ny landsbygdspolitik, säkerställer vi att underlaget blir praktiskt genomförbart och anpassat till verkliga behov och förutsättningar i Sveriges lokalsamhällen.

Näringslivet: Företagarna och Almi

Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Företagarna driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar. Deras roll är att stödja och representera företagare genom att påverka politik, erbjuda nätverksmöjligheter, tillhandahålla rådgivning och tjänster, samt verka för bättre företagsklimat.

Företagarna arbetar för att påverka politiska beslut som berör företag. Som att driva frågor som skattepolitik, arbetsmarknadsregler och företagsstöd. De erbjuder rådgivning inom juridik, ekonomis, arbetsmiljö och andra betydelsefulla områden för företagare. Det hjälper medlemmarna att navigera genom regelverk. Företagarna arrangerar nätverksträffar, seminarier och utbildningar som främjar kunskapsutbyte och kompetensutveckling bland företagare. Genom sina kanaler informerar de medlemmar om aktuella företagspolitiska frågor, trender och nyheter som påverkar näringslivet.

Almi erbjuder lån och riskkapital till företag och rådgivning samt affärsutveckling till företag i olika faser. Almi är en viktig aktör inom företagsutveckling, särskilt när det gäller att främja entreprenörskap och innovation. Almis verksamhet täcker hela Sverige, inklusive landsbygdsområden, och fyller därmed en viktig funktion genom att stödja små och medelstora företag i hela landet. Därför är deras perspektiv och erfarenheter särskilt relevanta i sammanhanget att ta fram ett underlag till en ny landsbygdsproposition.

Almi kan bidra med insikter om de finansiella behoven hos företag på landsbygder, och hur dessa bäst kan stödjas genom en ny landsbygdspolitik. Genom sitt arbete med affärsutveckling på landsbygder, besitter Almi omfattande erfarenhet av de specifika utmaningar och möjligheter som företag på landsbygder möter.

Genom att vi aktivt involverar Almi och Företagarna i processen med framtagandet av ett underlag till en ny landsbygdsproposition, kan vi dra nytta av deras kunskap och erfarenhet som stödjer landsbygdsutveckling och stärker lokala företag.

Myndighetsnätverket för regional utveckling och landsbygdspolitik

Myndighetsnätverket för regional utveckling och landsbygdspolitik i Sverige består av olika statliga myndigheter som samverkar lokalt och regionalt för att främja hållbar utveckling och tillväxt i landets landsbygds- och regionområden. Myndighetsnätverkets funktion och roll är att öka statliga myndigheters kunskap om landsbygds- och regional utveckling, genom att samordna insatser, utbyta kunskaper och erfarenheter. Myndighetsnätverket arbetar för att landsbygdernas och regionernas behov beaktas i den nationella politiken.

Nätverket arbetar med policyutveckling, genom att bidra till utformningen av politiska strategier och program som syftar till att stärka landsbygder och regioner. Varje myndighet inom nätverket har unika perspektiv baserade på deras specifika uppdrag och expertområde, vilket bidrar med en bredd av perspektiv som bidrar till att utveckla en heltäckande och välbalanserad landsbygdspolitik.

Genom att vi inkluderar myndighetsnätverkets perspektiv i utformningen av en ny landsbygdspolitik, säkerställer vi att politiken blir bättre förankrad hos de myndigheter som ska implementera den.

Kommundirektörerna

Kommundirektörerna i Sverige har en central och viktig roll i den kommunala förvaltningen. Kommundirektörerna ansvarar för att planera, leda och samordna kommunens verksamheter enligt de mål och beslut som fattas av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. De säkerställer att den kommunala verksamheten bedrivs effektivt och enligt rådande lagar och regler.

Kommundirektörerna ansvarar för den strategiska ledningen, genom att utveckla och implementera strategier för kommunens långsiktiga utveckling. Den ekonomisk förvaltning ingår i deras ansvar genom budgetering och ekonomisk planering. Kommundirektörerna ansvarar för verksamhetsutvecklingen, genom att säkerställa att kommunens tjänster och service håller hög kvalitet och möter invånarnas behov. Deras arbete bedrivs också genom samverkan med andra kommuner, regioner, statliga myndigheter och intresseorganisationer.

Genom att vi inkluderar kommundirektörernas perspektiv i utformningen av en ny landsbygdspolitik, säkerställer vi att underlaget blir praktiskt genomförbart och anpassat till verkliga behov och förutsättningar i Sveriges kommuner.

Regionala utvecklingsdirektörerna

Regionala utvecklingsdirektörer har en central roll i arbete med att främja regional utveckling och tillväxt. De ansvarar för att planera och implementera regionala utvecklingsstrategier i samarbete med kommuner, företag och andra aktörer. Den erfarenheten medför att de har god kännedom om aktörer som bidrar till att landsbygdspolitiken blir praktiskt genomförbar och anpassad efter lokala förutsättningar.

Regionala utvecklingsdirektörer säkerställer att insatser samordnas effektivt mellan olika nivåer av offentlig förvaltning och privata aktörer. Utifrån genomförda analyser och studier, används data för att justera strategier utifrån förutsättningar och behov. Den erfarenheten kan användas för att bidra till en mer evidensbaserad politik genom att de kan föreslå skalbara och anpassningsbara regionala modeller.

Genom att vi inkluderar regionala utvecklingsdirektörernas perspektiv i utformningen av en ny landsbygdspolitik kan vi säkerställa att politiken är förankrad i verkliga behov och utmaningar på regional nivå. Detta ökar chanserna för att den nya politiken blir mer effektiv och har en start koppling till de regionala utvecklingsmålen.

Civilsamhällsorganisationer och Föreningar

Civilsamhällsorganisationer och föreningar återspeglar Sverige genom att de representera olika intressen, grupper, kulturer och geografier. De fyller en viktig funktion för att främja samhällsengagemanget, sociala strukturer, demokrati och bidra till social sammanhållning i lokalsamhällen. Deras lokala förankring och närhet till civilsamhället medför att de har en god förståelse för landsbygders möjligheter och djup kännedom om dess utmaningar.

Civilsamhällsorganisationer och föreningar fungerar ofta som en röst för de som står utanför formella beslutsprocesser genom att hjälpa politiker att förstå komplexa frågor. En viktig roll de fyller är deras funktion med påverkansarbete genom att sprida information, delta i debatter och utredningar, organisera kampanjer och medborgardialoger, skriver remissvar och debattartiklar etc. På så sätt kan de få uppmärksamhet för sina frågor och påverka beslutsfattare.

Genom att vi inkluderar civilsamhällsorganisationer och föreningar i processen med att utveckla en ny landsbygdspolitik, kan vi säkerställa att politiken blir mer rättvis och att fler behov hörs och kan tillgodoses.

Hur går Tankesmedjan till?

Tankesmedjan genomförs i fyra steg. Workshopen är det första steget. 

1. Praktiker, aktiva lyssnare, representanter från departementet samt temale-dare möts i en digital workshop om 90 minuter. De delas in i mindre grupper. Under workshopen identifierar deltagarna frågor som är viktiga och politiskt aktuella. Workshopen bygger på diskussioner som ringar in problem, utma-ningar, möjligheter samt potentialer med nuvarande landsbygdspolitik. Praktiker bidrar med sin kunskap, kompetens och erfarenhet för politikens praktiska genomförande inom sina verksamheter och uppdrag. Aktiva lyss-nare stöttar diskussionerna konstruktivt genom att ställa kritiska frågor.

2. Efter workshopen går temaledarna och vi på Uppdrag landsbygd igenom inspelningar och minnesanteckningar från workshopen och ställer upp tema-tiska områden utifrån diskussionerna och reflektionerna.

3. De föreslagna tematiska områdena presenteras för en referensgrupp, som har möjlighet att diskutera föreslagen. Referensgruppen består av representan-ter från SKR, Tillväxtverket, Företagarna, Hela Sverige ska leva, Regerings-kansliet samt forskare.

4. När de tematiska områdena har fastställts, kommer en temaledare att utses för varje Forskarsmedja. Temaledaren är en forskare med bred kompetens och kunskap inom det tematiska området. En forskarsmedja är en digital workshop där forskare möts för att diskutera ett specifikt tema kopplat till landsbygdsut-veckling. Under workshopen identifierar deltagarna frågor som är viktiga både utifrån forskning och som är politiskt aktuella.

5. När temaledarna har bestämts kommer forskare att bjudas in. Forskarnas roll är att bidra med forskningsbaserad kunskap inom valt tema och att delta i diskussionerna om vilken policy som behövs för att stärka det definierade om-rådet.

Relaterade sidor: