– Det var scouterna som väckte mitt intresse för skogen och naturen. Sen byggdes det på när jag gick en folkhögskola i Åre och studerade fjäll och friluftsliv, berättar Gunnar.
Drömmen om att bli jägmästare
Gunnar har alltid vetat att man kan arbeta med skogen, särskilt eftersom hans morfar äger skog i Småland. Men det var först när han började utforska olika utbildningar som han hittade sin väg.
– Jag visste att skogsyrken fanns, men jag hade ingen aning om vilka möjligheter som fanns inom området. När jag började läsa på hittade jag programmet Forest and Landscape, och det kändes som en perfekt match för mig. Det ligger nära Helsingborg, och det är en av vägarna till att bli jägmästare, säger han.
Som framtida jägmästare drömmer Gunnar om att arbeta med hållbart skogsbruk. Han vill bidra till att industrin hittar bättre metoder för att kombinera virkesproduktion med bevarandet av biologisk mångfald.
– Min vision är att integrera hyggesfria metoder i svenskt skogsbruk. Det är fortfarande en relativt ny metod, men jag tror att den har stor potential att göra skogsbruket mer hållbart, säger han.
En unik utbildning som kombinerar skog och landskap
Det som lockade Gunnar till Forest and Landscape var programmets breda upplägg, som ger studenterna både skogs- och landskapsperspektiv.
– Det unika med utbildningen är att man får två olika sidor av skogsbruk och markanvändning. Skogsdelen fokuserar på produktion och virkesuttag, medan landskapsdelen handlar om att planera och designa områden, som parker eller rekreationsområden. Det ger en bred förståelse som är ovärderlig när man ska fatta beslut om hur ett område ska användas i framtiden, förklarar han.
En av Gunnars favoritkurser handlar om det svenska skogsbrukets historia och framtid. Han uppskattar också den praktiska inriktningen, som ger en försmak av arbetslivet.
– Just nu har vi en GIS-kurs där vi använder satellitbilder för att analysera hur skogsbruket har förändrats över tid. Vi kan till exempel jämföra kartor från 1800-talet med dagens skogar och se hur markanvändningen har utvecklats. Det är väldigt spännande, säger Gunnar.
Ett campus präglat av miljömedvetenhet
För Gunnar, som alltid haft ett intresse för natur och miljö, är det inspirerande att studera på ett campus där miljömedvetenheten genomsyrar vardagen.
– Det är väldigt trevligt att vara här, där många är medvetna om miljöfrågor. Många köper second hand, åker kollektivt och tänker på sitt klimatavtryck. Man märker att utbildningen påverkar hur vi ser på omvärlden, säger han.
På fritiden spelar Gunnar trumpet, men skogen och miljön ligger alltid nära till hands. Han ser fram emot att fortsätta sin utbildning och så småningom börja arbeta för en skogsindustri i balans med naturen.