Balsgård - frågor och svar

Senast ändrad: 16 januari 2024

Efter några års förberedelser flyttas nu växtförädling av frukt och bär från Balsgård till Campus Alnarp. Här finns frågor och svar kring vad som händer och varför.

Under 2022/2023 inleds etablering av utvalt växtmaterial i Alnarp för att säkra den långsiktiga tillgängligheten för forskning, utbildning och sortutveckling. Förökning och flytt av växtmaterial beräknas pågå under en treårsperiod. 

Varför ska växtförädlingen flyttas?

Det finns både verksamhetsstrategiska och ekonomiska anledningar till att flytta växtförädlingen av frukt- och bär till Alnarp. Verksamheters förutsättningar förändras över tid och det finns idag inte tillräckligt med resurser för att driva sortutvecklingen vidare på Balsgård. En kraftsamling av resurspersoner och infrastrukturfunktioner till Campus Alnarp ökar möjligheterna att ta till vara samordningsfördelar med andra delar av fakultetens verksamhet inom växtförädling, forskning och utbildning inom frukt och bär.

  • Hur påverkar flytten undervisning och forskning positivt?

Studenter och forskare får möjlighet att vara delaktiga i sortframställning  i praktiken och kan bidra till lösningar på utmaningar som finns kopplat till växtförädling och odling av äpple. De får också nära tillgång till fler växtsamlingar och odlingar med olika sorters frukter och bär. Kompetensen om växtmaterial, odling, vidareförädling och produktanvändning inom frukt och bär ökar på campus.

  • Öka attraktiviteten på campus – hur?

Mer växtmaterial och fler odlingssystem att inspireras av och använda i olika sammanhang. Kunskapen om och den fysiska närvaron av aktiviteter med inriktning mot frukt och bär i Alnarp bidrar till SLUs trädgårdsprofil på campus Alnarp.

  • Det finns konkreta planer på hur de hortikulturella utbildningarna på Alnarp kan utökas beträffande frukt och bär och andra kulturväxter. Hur bidrar flytten till detta?

Mer växtmaterial och odlingar att inspireras och lära av, möjlighet att ta del av hur sortframställning av äpple går till i praktiken från frö till frukt och vidareförädling till olika produkter. Möjlighet att mötas inom olika specialområden på temat frukt och/eller bär för att tillsammans utveckla hållbara produktionssystem som behöver ha tillgång till en bred kunskapsbaserad verktygslåda som kan hantera möjligheter och utmaningar. Maten och landskapet är ett exempel på framväxande utbildningsinriktning som kan dra nytta av etableringen i Alnarp.  

  • Andra anledningar?

Ger SLU Alnarp ökad synlighet i media Utvecklingen av frukt- och bärinriktningen i Alnarp stärker platsens starka ställning inom kulturväxtområdet genom närvaron av NordGen och Programmet för odlad mångfald (POM).

Hur ser planerna ut för växtförädlingen av frukt och bär på Campus Alnarp?

På Alnarp kommer växtförädling av äpple att prioriteras. Detta innebär både växtförädlingsforskning och sortframställning. Av övriga växtslag etableras sortsamlingar som kan utnyttjas både för undervisning, forskning och om ekonomiska förutsättningar finns även för sortframställning.

Vad händer nu rent praktiskt? Hur förflyttas växtmaterial?

Under åren fram till och med ca 2024 kommer utvalt växtmaterial att flyttas från Balsgård till Campus Alnarp. Flytten av växtmaterial från Balsgård kommer att ske successivt. Det innebär för äpple att:

  • Viktiga äppelsorter i äppelsamlingarna på Balsgård väljs ut, förökas och flyttas för fortsatt användning som föräldrar vid sortframställningen.
  • På Balsgård finns idag ca 8000 fröplantor av äpple som är 1–4 år gamla. Av dessa kommer de mest friska och motståndskraftiga plantorna att grävas upp, flyttas och planteras på Alnarp för vidare utvärdering.
  • Äldre fröplantor, 5-9 år gamla, som har börjat eller snart förväntas börja blomma kommer att selekteras för frukt- och trädegenskaper på Balsgård. Utvalda träd förökas sedan genom ympning och planteras i sortförsök på Alnarp tillsammans med utländska selektioner och sorter med början 2024.

För övriga frukter- och bär kommer ett begränsat urval accessioner att förökas och sedan planteras på Alnarp.

Var kommer växtmaterialet från Balsgård att placeras i Alnarp?

Arbete pågår för att hitta lämpliga platser för sortsamlingar, förädlingspopulationer och sortförsök av äpple som kommer att placeras på olika platser i Alnarp. Både fält med befintliga strukturer för bevattning, skydd mot vind etc. och helt ny etablering på jordbruksmark öster om de gamla frukt- och bärfälten utreds.

Övrigt växtmaterial kommer att placeras på flera olika ställen på campus beroende på i vilket sammanhang de bäst hör hemma.

Hur ska växtmaterialet som flyttas användas?

Växtmaterialet kommer att användas både för sortframställning (främst äpple), växtförädlingsforskning och undervisning. Del av växtmaterialet kommer att vara tillgängligt även för allmänheten och vid guidade turer.

Nu säljs gården – vad blir kvar och hur förvaltas det?

Avsikten är att sälja gårdscentrat med byggnader och byggnadsnära mark medan odlingsmarken kommer att behållas av SLU. Det är SLUs fastighetsavdelning som fortsatt kommer att vara huvudman för odlingsmarken som en markresurs för framtida behov inom universitet. När marken inte används av SLU kommer den göras tillgänglig för externa genom arrende.

Vad händer på Balsgård?

Växtförädlingspopulationerna på Balsgård kommer att röjas i takt med att det utvärderats. De bästa plantorna förökas och planteras sedan på Alnarp i sortförsök. Det genetiska växtmaterialet i sortsamlingarna på Balsgård som anses vara viktiga att bevara för framtiden förökas också och flyttas till Alnarp. En del kommer att tillföras den nationella samlingen av frukt och bär.

Varför tas inte alla träd och buskar tillvara?

För att träd och buskar i sortsamlingar ska kunna överleva och användas måste de skötas kontinuerligt vilket tar resurser från forskning och undervisning. Det finns därför möjlighet att hålla sortsamlingar endast för det absolut viktigaste växtmaterialet  under längre tid. Normalt sparas 2-3 plantor av varje sort.

Vid sortframställning tar man fram ett stort antal fröplantor där endast de fröplantor som har bäst egenskaper tas till vara för fortsatt utvärdering och så småningom registrering som ny sort. Det är det normala tillvägagångssättet vid framställning av nya sorter.


Kontaktinformation

Professor Anders Carlsson, Prefekt
Institutionen för växtförädling, SLU
anders.carlsson@slu.se, 040-415561