IMPULSE
Det finns många anledningar att öka odlingen av soja och lupin i Sverige. Vårt beroende av importerad soja och annat proteinfoder i kött- och mjölkproduktionen skulle minska. Det skulle också bidra till ett mer kväveeffektivt jordbruk. Framförallt de ekologiska lantbrukarna skulle tjäna på det. Dessutom är större variation av grödor bra för biologisk mångfald. SLU-projektet IMPULSE ska fylla kunskapsluckor för att underlätta för lantbrukarna att odla soja och lupin.
Vad ska vi göra i projektet?
- Ta reda på vilka områden i Sverige som lämpar sig för soja- och lupinodling genom att jämföra klimat- och markdata med grödornas växtkrav och regionala marknadsmöjligheter.
- Testa olika sorter och utveckla odlingsstrategier för soja och lupin i fältförsök på tre gårdar med ekologisk produktion när det gäller skörd, kvalitet, kvävebalans, ogräs och skadegörare, samt hur trindsäden påverkar efterföljande gröda.
- Utvärdera hur de testade odlingsstrategierna för soja och lupin presterar när det gäller hållbarhet och lönsamhet på gårdsnivå, och möjligheterna för att öka självförsörjandegraden av växtprotein på regional nivå.
- Undersöka hur mycket mer konsumenter är villiga att betala för tofu som är producerat med inhemskt protein.
Hör forskarna berätta om projektet i en serie filmer.
Publicerad: 04 december 2023 - Sidansvarig: lisa.beste@slu.se
Loading…