Resistensbiologi
Vår forskning inriktar sig på hur jordbruks- och trädgårdsväxter försvarar sig mot angrepp av skadegörare, främst algsvampar och svampar
Målet är att identifiera gener för resistensegenskaper som kan användas i förädling av framtida växtsorter samt att utveckla metoder för att stimulera växtens försvar genom behandling med lågriskmedel. Målet är att kunna minska behovet av kemisk bekämpning mot sjukdomar i odlade grödor utan skördeförluster och att minimera variationer i skörd till följd av abiotisk stress.
Vår forskning inkluderar studier av biokemiska komponenter i växtens försvarssystem och växtens interaktioner med skadegörare i växthus- och fältförsök. Vi arbetar huvudsakligen inom följande områden:
Resistensmekanismer
Potatisbladmögel orsakat av algsvampen Phytophthora infestans är en av de absolut mest förödande växtsjukdomarna i Sverige och världen i övrigt. Ca 20% av svampbekämpningsmedlen i svenskt jordbruk används mot denna sjukdom. Vi arbetar även med torrfläcksjuka (Early blight), orsakad Alternaria solani på potatis. För att minska beroendet av bekämpningsmedel finns ett stort behov av ny resistens (motståndskraft) i det odlade sortmaterialet. Vi studerar resistensmekanismer genom storskalig identifiering och kartläggning av gener och proteiner som är inblandade i interaktionen mellan patogenerna och växten samt makro- och mikroskopiska undersökningar av infektionsförloppet. Vi verifierar även genfunktioner med gensaxsteknik och transgenteknik.
Forskare inom projektet:
Inducerad resistens
För att få ett effektivt växtskydd behöver olika metoder integreras. Vi utför tillämpade studier av inducerad resistens (IR) i växthus och fältförsök i kombination med klassiska fungicider. Vi undersöker också olika odlingsåtgärders betydelse för växthälsan och hur dessa påverkar sjukdomsutvecklingen i fält men även generell stresstålighet såsom mot torka.
Forskare inom projektet:
Omics och stressfenotypning
Vi använder nya metoder såsom kameraförsedda drönare, multispektralkameror och bildanalys med maskininlärning för att detektera och studera sjukdomar och stress i fält och kontrollerade miljöer. Vi tittar även närmre på effekter av inducerad resistens med hjälp av fenotypning. Med omics studier undersöker vi molekylära samband i fältodlad potatis (”field omics”). Vi använder även bioinformatik för att studera växters molekylära immunskyddsnätverk och genfunktioner.
Forskare inom projektet:
Publikationer i urval
Klicka på nedan länk för att ta del av de senaste publikationerna från våra medarbetare;
Enhetschef
Medarbetare
Maria Vera Jesus Da Costa
Iqra Iqra
Prof. emeritus Erland Liljeroth
Haunjie Yang
Aktuella anslag
Formas: Gene editing and cisgenesis of resistance genes to produce late blight resistant potato. 2024-2026
Formas: Stress resilient plants by genome editing of potato pathogen sensitivity genes. 2020-2024
Formas: Protein translational control by gene editing for increased stress resilience especially to Phytophthora infestans. 2020-2024
Formas: Molecular basis for climate-resilient oats, especially in relation to early summer drought. 2022-2025.
Vetenskapsrådet: Identification of mechanisms to regulate growth habits in yam (Dioscorea rotundata) aiming at cost-effective mechanization in farmer’s fields. 2023-2026
Novo Nordisk Foundation: Gene edited potatoes for reduced pesticide usage: 2020-2023.
Carl Tryggers Foundation: Molecular dissection of pathways regulating plant responses to a combination of drought and heat stress. 2023-2025.
Crafoord Foundation: Dissecting the molecular responses of oats to single and combined drought and heat stresses. 2023-2025.
SLU Global: Moringa platform development: Identifying knowledge gaps for sustainability and livelihood improvement in East and South Africa. 2023-2024.
SLU GroGrund: Resistensförädling för friska grödor –workpackage potato late blight resistans (Phytophthora), 2024-2030
SLU GroGrund: Motståndskraftig Potatis (Resilient potato) SLU GroGrund, 2024-2030
SLF/Formas: Integrated use of genetic resistance in Swedish food potato production. 2020-2024.
P O Lundell Foundation: Produce King Edward potato cultivars which resistance again late blight disease. 2023.
Partnerskap Alnarp: More resistant table potato by deleting susceptibility genes. 2023-2025.
Partnership Alnarp: Optimal Potato Storage Conditions focus on reducing skin diseases in Sweden. 2024-2025.
Nätverk och Samverkan
Några nätverk vi är aktiva i är GroGrund, PlantLink, SLU Nätverk växtskydd, Plant Biological Network (PBN), samt Stiftelsen Svensk Potatis. Vi har kontinuerlig samverkan med Jordbruksverket, Hushållningssällskapen och andra organisationer. Vi forskar tillsammans med IITA på kassava.