Bidra till SLU:s forskning om blåfenad tonfisk

Senast ändrad: 17 maj 2021
En förpackning med sändare.

Vill du bidra till en ökad kunskap för den blåfenade tonfiskens framtid? Här hittar du information om hur du går tillväga och vad vi använder forskningsdonationerna till.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, märker årligen blåfenad tonfisk i Skagerrak. I detta projekt samarbetar SLU och Sportfiskare med Danska och Norska motsvarigheter för att fånga, märka, släppa och spåra vuxna blåfenade tonfiskar.

Hittills har vi tillsammans märkt närmare 300 fiskar. Tyvärr har långt ifrån alla fiskar märkts med de mest avancerade märkena, eftersom dessa är väldigt dyra (de kostar mer än 45 000 kr), och märkena har därför inte kunnat ge oss all den viktiga information som de hade kunnat. Inom tonfiskprojektet så jobbar vi hela tiden för att utvecklas och nu kan du hjälpa till.

Vi bjuder nu in alla som vill och har möjlighet att bidra till forskningen, och därigenom påskynda säkerställandet av den blåfenade tonfiskens långsiktiga närvaro i svenska vatten, genom att göra en donation till märken och provtagningsutrustning.

Tonfiskprojektet kan varje år märka många fler fiskar än vi har råd att köpa avancerade sändare till. Här kan ditt bidrag hjälpa oss att nå längre.

Sändare och annan teknisk utrustning vi behöver

En förpackning med sändare.

Akustiska sändare

En akustisk sändare skickar ut en kod via en akustisk signal. Koden måste fångas upp av en hydrofon, en akustisk logger, för att fiskens position ska registreras. Nätverk av loggers finns numera i alla hav, läs mer om det här och på Ocean tracking networks sida.

Dessa sändare kostar mellan 3000 och 6000 kronor.

 

Två sändare med etiketter ligger på en handduk.

Satellitsändare

Ett märke som loggar omvärldsinformation, temperatur, djup, ljus och dag/tid. Tack vare den informationen kan sändaren fungera som en sextant och ger information om Latitud och Longitud beroende på dagslängd och middagstid. Geopositioneringen modifieras av tillgängligt djup och vattentemperatur för att ge en ungefärlig positionsbestämning.

Denna typ av sändare är just nu det bästa som finns för att i detalj spåra djur i havet, speciellt de som inte tillbringar så mycket tid uppe i ytan.

Sändaren släpper från fisken efter 12–24 månader och skickar automatiskt en del av sina data via satellit tillbaka till forskarna (därav det populära namnet ”satellitsändare”). Batteritiden på dessa sändare är upp till 24 månader och de kostar 45 000 kr styck.

 

En logger; en svart ställning med två orange bollar.

Akustisk logger

För att kunna positionera tonfisk märkt med akustiska sändare behövs att dess signal fångas upp av en hydrofon. En hydrofon loggar signaler från märkta fiskar som simmar förbi den närmare än cirka 1000 meter. De hydrofoner vi använder kostar mellan 30 000 och 2 500 000 kr.

Så gör du för att bidra

  • Alla bidrag vi får in går oavkortat till att märka tonfiskar i Skagerrak.
  • Donationer till projektet kommer att omsättas för de behov som projektledningen anser mest forskningsnyttiga. Det rör sig alltid om tekniskt material och pengarna kommer inte användas till personaltid eller administration.
  • Donationer kommer inte kunna betalas tillbaka.
  • Donationer till projektet medför inga förmåner för donatorn, eller någon motprestation av SLU utöver användandet av pengarna i forskningssyftet som beskrivits här.
  • Som donator kommer du inte ha något inflytande över hur donationen används.
  • Genom att donera till projektet godkänner du att SLU sparar och använder dina kontaktuppgifter, enligt GDPR.

Bild på en qr-kod som leder till ett swishnummer för att donera pengar till forskning om blåfenad tonfisk.

  • Skicka valfri summa till Swishnummer 123 033 88 06 
    Skriv "Blåfenad Tonfisk" i meddelandet.