Kontaktinformation
Mus i hus är en app framtagen vid SLU,
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Kontakta oss via e-post: mus-i-hus@slu.se
Nyfiken på var i landet och när under året vi fått in rapporter om gnagare inomhus? På denna sida lägger vi ut kartor och illustrationer som visar var i landet och när under årets lopp vi fått in era rapporter via appen Mus i hus.
Helt fantastiskt vilken respons!
Vi har hittills fått in över 4000 observationer av smådäggdjur inomhus. Om du använder appen – stort tack för ditt bidrag!
Vi har fått in rapporter från 246 av Sveriges 290 kommuner med flest rapporter från Umeå, Uppsala, Nordmaling, Örnsköldsvik, Uddevalla, Tibro och Marks kommun.
Att ha smådäggdjur i huset, sommarstugan eller garaget är inte bara irriterande och kan upplevas som obehagligt. Smådäggdjur kan även bära på olika smittämnen som vid kontakt kan smittas vidare till människor. I fallet med sorkfeber som orsakas av sorkfeberviruset behöver vi dock inte röra på skogssorken för att kunna bli smittade. Det räcker med att vi andas in viruspartiklar (aerosoler) som finns i luften och som virvlas upp från skogssorkarnas saliv, urin och bajs. För att få ett system på plats som varnar oss människor inför stundande infektionsrisk (på engelska kallas det Early Warning System), är det därför mycket angeläget att få bättre information om när smådäggdjur söker sig inomhus.
Sett över hela landet var antalet observationer av smådäggdjur inomhus störst under vintern 2020/21 och har sedan dessa stadigt minskat. Denna minskning är helt i linje med observationer av smådäggdjur i sina naturliga miljöer enligt den Nationella Miljöövervakningen av Smågnagare som SLU utför i uppdrag av Naturvårdsverket. I de fyra nordligaste länen (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten) var bilden dock annorlunda för sorkarna jämfört med totala antalet där också mössen ingår: antalet sorkar som observerades inomhus var större under vintern 2021/22 än under tidigare vintern.
Det stora antalet sorkar som observerades inomhus under vintern 2020/21 följdes åt av en topp i antalet människor som insjuknade i sorkfeber (incidens = antal diagnosticerade fall per 100 000 invånare). Det stora antalet observationer av sorkar inomhus föregicks i sin tur av en regnig höst. Det är därför rimligt att anta att det är regniga förhållanden under senhösten – då det också är matbrist i sorkarnas naturliga miljöer – som driver sorkarna inomhus. Våra analyser indikerar därför att kombinationen av regn på senhösten och ett stort antal gnagare i naturliga miljöer ökar risken för utbrott av sorkfeber.
Figur 2. Antalet sorkar per månad september 2020 till december 2024 som har observerats inomhus i de fyra nordligaste länen och rapporterats i appen Mus i Hus (grå staplar) och sorkfeberincidens (antal diagnosticerade fall per 100 000 invånare) i Västerbottens län (röd linje, januari 2020 till december 2024).
Vi undersöker nu om rapporterna från appen Mus i Hus kan – tillsammans med data från övriga miljöövervakning av smågnagare och SMHI – användas för att varna allmänheten om stundande utbrott av sorkfeber.
Sorkfeber är en infektionssjukdom som orsakas av sorkfeberviruset (Orthohantavirus puumalaense). Sjukdomen överförs från skogssork till människor och är i Sverige vanligast i de fyra nordligaste länen. För mer information om sorkfeber, se Folkhälsomyndigheten och till exempel en populärvetenskaplig artikel i SLU:s kunskapsbank.
Mus i hus är en app framtagen vid SLU,
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Kontakta oss via e-post: mus-i-hus@slu.se