Virtuell naturpromenad ersätter verklig

Naturupplevelsen viktig för spelare

Från spelet Zelda: Breath of the Wild

Datorspel kopplas sällan ihop med djur och natur. Men för många spelare är just de vackra miljöerna en av dragningskrafterna med spelandet. Minh-Xuan Truong är en av forskarna som snöat in på naturupplevelser i den digitala världen.  

Spelbranschen är vår tids största underhållningsform, numera större än filmbranschen. Miljoner människor i alla åldrar kopplar av med lite ”gaming” och flera av de större spelen har VM-turneringar inför storpublik.  
 
Men datorspel förknippas också med stillasittande inomhus och, indirekt, med sämre folkhälsa. Att spel kan vara en form av naturupplevelse låter därför som ett bisarrt påstående för många. Men det är precis vad det kan vara. 

— Jag har själv spelat mycket. I över tio år körde jag mycket World of Warcraft, som är ett väldigt socialt spel. En gång pratade jag med en av mina medspelare, som jobbade heltid på fabrik. Han sa att spelandet när barnen gått och lagt sig var hans enda stund ”i naturen”. Det gjorde mig nyfiken på att undersöka det närmare, säger Minh Xuan Truong, forskare på SLU i Uppsala. 

Spelnaturen är själva grejen 

I sin senaste studie, som ännu inte är publicerad, undersökte Minh Xuan Truong hur spelare av Zelda: Breath of the Wild upplever naturen som skildras i spelet. Många av de cirka 600 respondenterna framhöll att de virtuella naturupplevelserna var en stor del av ”grejen” med spelet. 

— Naturen [i spelet] gör upplevelsen mycket mer uppslukande. Vi stannar ofta till en stund för att se på landskapet omkring oss och djuren som lever där. Vi tröttnar aldrig på det och återkommer hela tiden för att beundra naturen, slappna av, klättra i träd och gömma oss från monster, svarade en av spelarna.   

  • "Vi stannar ofta till en stund för att se på landskapet omkring oss och djuren som lever där. Vi tröttnar aldrig på det och återkommer hela tiden för att beundra naturen, slappna av, klättra i träd och gömma oss från monster"

     

Digitala promenader ersatte verkliga 

Spel kan ofta ge en ännu starkare naturupplevelse än till exempel film och tv-program, även om programmen innehåller riktig, filmad natur. Något Minh Xuan Truong tror har att göra med inlevelsefaktorn: 

— Det finns ett spel som heter Death Stranding, där du rör dig i en post-apokalyptisk värld. Flera personer har berättar för mig hur de under pandemin använde det spelet som en digital fotvandrings-simulator. Det gav en känsla av att vara utomhus även när de inte kunde gå ut på grund av lockdown. Just det är en av styrkorna med spel kontra traditionell media. Inlevelsen är så stark att det känns som att du verkligen är inne i spelet. Du har en agens och en frihet och kan röra dig fritt, på ett sätt som påminner om verkliga livet, säger Minh Xuan Truong.  

En intressant insikt från studien var att de spelare som hade mindre kontakt med naturen i sin vardag ofta var mest positiva till naturupplevelser i spelet – kanske för att det blir ett slags substitut för verklig natur. 

— Det är jätteintressant. Det var en av de saker som verkligen stod ut, både i min Zelda-studie och den tidigare som jag ledde, som handlade om World of Warcraft. Om man relaterar det de säger till psykologi så är det logiskt. Många menar att vi behöver naturen för att återhämta oss från vardagens stress. Om du inte får den avkopplingen genom att vara utomhus så jobbar du in det på något annat sätt, säger Minh Xuan Truong.  

  • Älgar gående på rad i vintrig skog fotade uppifrån.

    "Att älgvandringen blir ett slags ritual efter en lång vinter, då man inte kan uppleva naturen på samma sätt som på sommaren. Är det också en social grej, eller tittar folk främst för att lära sig? Det vore roligt att undersöka det vidare"

    Foto: Jesper Stenmark

     

Vill forska på Älgvandringen 

I framtiden är Minh Xuan Truong sugen på att fortsätta sitt arbete genom ett samarbete med Den stora älgvandringen – förutsatt att han får forskningsmedel för projektet. 

— Jag kommer från Frankrike och när jag kom hit till Sverige märkte jag hur stark kulturen med friluftsliv är. Jag undrar om älgvandringen har något att göra med vintern – att man ser det som ett slags dagjämning; ett skifte mellan säsonger. Att älgvandringen blir ett slags ritual efter en lång vinter, då man inte kan uppleva naturen på samma sätt som på sommaren. Är det också en social grej, eller tittar folk främst för att lära sig? Det vore roligt att undersöka det vidare, säger Minh Xuan Truong. 

“Omfamna det virtuella” 

Att röra sig i en digital värld är inte samma sak som att uppleva naturen på plats och det försöker heller inte Minh Xuan Truong att argumentera. Däremot tycker han att de vattentäta skotten måste bort: den virtuella världen är här för att stanna. 

— Jag tror mycket på att bygga broar mellan den verkliga och virtuella världen. Vi såg till exempel hur Pokemon Go fick folk att gå ut och röra sig samtidigt som de spelade. Kanske är ”gamification” en metod som funkar även på annat? Jag menar inte att det digitala ska ersätta det verkliga, men det är här för att stanna. Istället för att förneka borde vi använda det.  

Porträttfoto av Minh-Xuân Truong

Minh-Xuan Truong. Foto: Privat

— Jag tror också att pandemin verkligen startade något. Lockdown gjorde många människor mer medvetna om sin omgivning. Jag var själv hemmasittande och blev väldigt engagerad i körsbärsträden på min innergård. Det blev väldigt viktigt för mig att se dem blomma och följa deras utveckling. Det var jag inte ensam om, och det kan vara något att bygga vidare på.  

LÄS MER

Virtuella naturupplevelser ger eko i verkligheten, Extrakt 4 oktober, 2021

Reportage

Henrik Persson

Forskarkontakt

Minh-Xuân Truong

Produktion

Naturen, älgarna och vi

Detta reportage är fritt att dela

 

 

 

Naturen, älgarna och vi

Utforska naturens betydelse för oss människor tillsammans med oss på SLU! 
Vi är delaktiga i SVT:s produktion Den stora älgvandringen i vår roll som experter. 
Här kan du läsa mer som publicerats under temat Naturen, älgarna och vi . Följ det senaste på SLU i samband med älgvandringen.

 

Reportage

Irenes älgspaningar banade väg för TV-satsning

Torkat älgkött bästa maten för tv-soffan

Fåglarna sjunger oss friska

Virtuell naturpromenad ersätter verklig

Älgvandringen - det nya biljardbordet?

Känslorna kring rovdjur spelar roll

Vad är en skog?