Svar på era frågor om djur och natur

Senast ändrad: 18 april 2025

Under Den stora älgvandringen 2025 står forskare redo att svara på dina frågor om djur och natur. Här presenteras svaren på era frågor.

Kan älgar bli brunstiga tidigare på hösten om kommande vår är tidigare? Verkar som det redan föds en del kalvar och det är en månad för tidigt.

Svar: Det är många faktorer som påverkar reproduktionen, och det går inte att ge ett helt säkert svar. Tidpunkten för när korna kommer i brunst påverkas av hur välnärda de är och av deras ålder; två variabler som dessutom delvis hänger samman.

Älgen lägger på sig energi i form av fett under växtsäsongen; kalla blöta somrar är näringsvärdet högre i fodret, och korna kommer vara i bättre energimässig status när brunsten närmar sig. Därmed kan man tänka sig att brunsten i genomsnitt infaller något tidigare, men tidpunkten styrs även av dagslängden dvs tiden på året.

Dräktighetstiden varierar mindre, men det finns studier som visar på en viss effekt av hur mycket näring kon har tillgång till även efter att hon befruktats. Den viktigaste faktorn som bestämmer när kalvarna föds kommer vara när korna befruktades i höstas, och det finns liten flexibilitet att föda kalvarna tidigt bara för att våren blev tidig. 

Så till den egentliga frågan om vad som kommer ske i höst? Det vet vi inte ännu, men svaret beror mycket på vilket väder vi kommer ha under maj-juni. Faktum är att det nog är mer sannolikt att den tidiga våren är negativ, än positiv. Fodret är mest näringsrikt direkt efter lövsprickningen, och näringsinnehållet minskar sedan under växtsäsongen. Älgarna är anpassade till att föda kalvarna vid den tid som i genomsnitt är optimal ur ett foderperspektiv.
Om våren blir ovanligt tidig så kommer korna inte ha lika god tillgång till foder av hög kvalitet som de annars skulle ha när kalvarna väl föds. Därmed är det möjligt att korna kommer få jobba hårdare för att producera mjölk till årets kalvar, särskilt om det fortsätter vara varmt och torrt. Detta kan dels få till resultat att korna får svårare att lägga på sig fett i sommar, dels att kalvarna får både mindre mängd och mindre näringsrik mjölk.
Följaktligen skulle vi kunna få en effekt där brunsten blir senare än normalt, delvis till följd av att våren varit tidig. En blöt och kall försommar kan dock åtminstone delvis rätta upp det hela för älgarna.
– Fredrik Widemo

 

Har förstått nu att älgvandringen handlar om att älgen vandrar norrut. Men varför det, när det grönskar mycket snabbare söderut?

Svar: Bättre näringsinnehåll och tillgång den korta tid som det är sommar.

Det är alltså en kombination av kvalitet och kvantitet gör att en del vandrar nordväst. Ytterligare en aspekt är att konkurrensen troligen är lägre. 

- Göran Ericsson

 

Hur klarar älgarna den kalla temperaturen i vattnet? Dom ser helt obrydda ut, jag hade ju fått panik av att bara stoppa ner lilltån.

Svar: Älgarna har en väldig tät underull som isolerar mot kylan och vätan och det mesta av det kalla vattnet stannar i "ytterpälsen" (täckhåren) där det sedan torkar.

– Jonas Malmsten

 

Hur mycket älg finns det i Kullbergområdet?

Svar: Antalet älgar förändras över året, allt eftersom nya älgar föds om våren och älgar dör genom jakt och av andra skäl. Vintertid ansamlas dessutom älgarna i vissa områden i Norrland, vilket gör att de lokala tätheterna blir höga på vissa håll och lägre på andra. Älgen förvaltas inom älgförvaltningsområden, som är tänkta att täcka den lokala älgstammens rörelser under året och i genomsnitt är lika stora som två kommuner. Våra undersökningar av sändarförsedda älgar antyder att de flesta älgarna som passerar Kullberg på sina vandringar rör sig inom Strömsund-Sollefteå älgförvaltningsområde. I hela det området finns enligt SLU:s skattningar idag c:a 6500 älgar, men med stora lokala variationer nu under vandringen. I Kullberg är förstås tätheten just nu mycket hög.

- Fredrik Widemo


Kontaktinformation