Avloppsvatten – en källa till antibiotikaresistens
I Sverige forskar Foon Yin Lai på rening av avloppsvatten. Rester av antimikrobiella ämnen kan spridas till grundvattnet och många föroreningar kommer från antibiotikaresistensgener – Antibiotic Resistance Genes - ARG. Foon tar reda på hur de resistenta generna ska kunna stoppas och hindra spridning av antimikrobiell resistens - Antimicrobial Resistance - AMR.
– Min forskning fokuserar på att minska föroreningarna innan de når grundvattnet så att de inte sprids vidare, till naturen eller till människor, förklarar Foon.
Docent Foon Yin Lai (på bilden) och hennes forskargrupp använder avancerade analysinstrument i laboratoriet på Ultuna Campus, för att mäta vilka och hur mycket AMR-kemikalier som finns i det avloppsvatten och grundvatten som samlats in från fältarbetet. Foto: Ulrika Jansson Klintberg
Många av de stora vattenreningsverken har en infrastruktur som tar hand om ARG. Men hos 13 % av hushållen i Sverige sker reningen vid mindre anläggningar, där vattnet renas närmre där det används och där det släpps ut (via avloppen).
Reningssystem: Hushållens avloppsvatten rinner ner i septiktankar där vattnet frias från organiska orenheter genom att de sjunker till botten. Men det kan ändå slinka igenom små föroreningar (som ARGs) till infiltrationsbädden, och som inte går att få bort utan att man tillsätter flera reningsvariabler. Gör man inte det, fortsätter spridningen av ARG till grundvattnet och vidare ut i naturen och till människor.
Foon har installerat en anordning som under ett år har tagit vattenprover från ett mindre reningsverk som ligger i Småland.
– Vi har också fått hjälp av kommunen för att ta prover utanför området för att se om det finns spår av antibiotikaresistens innan vattnet används av hushållen, men också efteråt. En familj har gett oss åtkomst till sin grundvattenkälla, för att se hur effektivt reningsverket får bort problemen, berättar hon.
Foon väntar med spänning på resultaten av analyserna – hur mycket sprids antimikrobiella kemikalier och ARG? Och hur mycket hjälper det att tillsätta fler reningsvariabler i infiltrationsbäddarna för att förhindra att de sprids vidare till grundvattnet?"
– För mig är det viktigt att miljön mår bra och jag skulle verkligen önska att reningsvariablerna funkar. Då skulle fler mindre reningsanläggningar kunna stoppa spridningen av ARG och förebygga antimikrobiell resistens, säger hon."
EU:s nya regler för vattenrening gör SLU:s forskning högst relevant. Den nya inriktningen innebär bland annat ett större fokus på att få bort små föroreningar som är relaterade till antimikrobiell resistens (AMR), t.ex. antibiotikarester och antibiotikaresistensgener (ARG). Med dagens system kan tyvärr många föroreningar slinka igenom reningssystemen. Foon och hennes forskargrupp vill studera och ändra detta, särskilt för decentraliserade avloppsanläggningar. Här sätter doktoranden Valentina Ugolini upp en provtagning för att samla in avloppsvatten för analys av antibiotikarester och ARG. Foto: Foon Yin Lai