Från GPS-halsband kan forskare analysera djurens rörelser i landskapet och upptäcka spridningsmönster som när en hyena nyligen lämnade sin flock och slog följe med en annan flock i grannlandet Angola.
– Men GPS-datan ger oss inte detaljinformation som om djuret har en unge eller vad det jagar. Därför är en stor del av arbetet observationer som vi gör dagligen, säger Sandra Martens.
De blod- och vävnadsprover som samlas in från djur som dött eller som sövs och utrustas med halsband ger ännu mer information än proven från exempelvis avföring.
När ett djur ska få halsband sövs det ner av en veterinär. Då undersöks också djurets hälsa och kondition. Fältpersonalen väger, mäter, tar blodprov och vävnadsprover. Proverna skickas sedan till SLU i Umeå. Foto: Sandra Martens
– Från dessa prover kan vi få information om ålder, inavel, hälsotillstånd och reproduktionstillstånd. Eftersom individerna och de nära släktskapen är kända tack vare övervakningen som görs av Zambian Carnivore Programme och vi kan koppla dem till prover från andra DNA-källor som avföring och päls så fungerar de också som kontroll och ger möjlighet till en ytterst detaljerad information om rörelsemönster, reproduktion och överlevnad, säger Göran Spong.
Från proverna får forskarna fram sekvenser med DNA som de sedan utvecklar paneler med genetiska markörer från. Panelerna kan sedan kan matchas mot prover som inte ger lika utförlig DNA-information, som avföring eller päls.
Helena Königsson och hennes kollegor analyserar prover från runt 20 länder i Afrika och 10 i Europa. Utöver dessa arter har de över 30 andra paneler för övervakning av olika arter på populationsnivå exempelvis en hotad papegoja i Amazonas regnskog. Foto: Susanna Bergström, SLU
Tillbaka till Zambia. Innan Zambian Carnivore Programme inledde sitt övervakningsarbete fanns relativt lite kunskap om statusen för Zambias stora rovdjursarter och om effekterna av de hot de utsätts för.
– I dag, med forskning och övervakning som pågår året runt, har vi tillförlitlig kunskap om dessa sårbara populationers status och kan identifiera hoten snabbare. Det gör att vi kan skydda dem bättre, säger Sandra Martens.
Samarbeten, som det med SLU, ger möjlighet till effektivare och mer noggrann övervakning och skydd. Genetisk analys ger information som skulle ha varit svår att få med endast traditionella övervakningsinsatser.
– Kombinationen av övervakning på plats och genetisk analys ger oss ny och mer exakt förståelse, säger Sandra Martens.