Albert Lojingi, skogsarbetare vid INIKEA, och Petter Axelsson, forskare vid SLU, mäter plantor i ett experiment där frön från moderträd i torra och fuktiga klimat planteras på samma plats för att se vilka olika egenskaper de utvecklar. Foto: Susanna Bergström, SLU
Stora myror rusar upp och ner för en liten planta. Gibboner ropar från alla håll och arter som banteng, vild vattenbuffel, trädleopard och den akut hotade hjälmnäshornsfågeln har alla observerats av människor, eller på kamera- eller ljudinspelningar. Flera av de snabbväxande dipterokarp-träden som planterades under restaureringen har producerat många nya växter.
Skogen håller på att vakna till liv igen. Och tack vare det här projektet är området klassificerat som ett fullt skyddat skogsreservat.
Så vad händer nu? Förutom att fortsätta bygga kunskap i detta unika område vill hela teamet dela med sig av de lärdomar som hittills gjorts.
"För att förhindra ytterligare utarmning och för att lyckas återställa skogar måste vi lära oss av de få insatser som gjorts, som det här projektet", säger Ulrik Ilstedt.
Bakgrundsbild: Linne Murang arbetar i plantskolan i Luasong.
Foto: Susanna Bergström, SLU