# ANIMAL WELFARE SCIENCE SYMPOSIUM 2024

## PROGRAMME

## ROOM W, ULLS HUS, SLU CAMPUS ULTUNA, UPPSALA

## DAY 1. MONDAY, JUNE 3<sup>RD</sup>

12.00 12.15	Walaama and introduction (Linda Vasling accordinator)
13:00 - 13:15	Welcome and introduction (Linda Keeling, coordinator)

THEME: NEGA Chairperson: Nic	TIVE ANIMAL WELFAR las Högberg	Е
•		
13:15 – 14:00	Daniel Mills	Insights into animal emotion for veterinary behavioural medicine treatment: a psychobiological perspective
14:00 – 14:10		10 min pause
14:10 – 14:55	Rie Henriksen	Prenatal stress in chickens reduce non-neuronal cell number in the forebrain
	Denise Söderroos	The influence of conformation for weight carrying capacity in Icelandic horses
	Diego Stingo Hirmas	Prenatal maternal stress underlies multidimensional behavioural plasticity
	Josefine Jerlström	Does extended stun-to-stick intervals when stunning pigs with CO2 increase the risk of unnecessary suffering?
14:55 – 15:20		Coffee
15:20 – 15:40		Group discussion
15:40 – 16:10		Questions to speakers
16:10 – 16:15		5 min pause
Chairperson: Clar	udia Zeitrag	
16:15 – 16:50	Maria Vilain Rørvang	The impact of odourised straw on welfare of growing pigs
	Birgitta Schwartz	The "businessfication" of equestrian sport and its consequences for animal welfare
	Erika Roman	Effect of two different light programs and starvation on cricket immune system – and possible welfare implications
16:50 – 17:00		10 min pause
17:00 – 17:15		Group discussion
17:15 – 17:40		Questions to speakers
18:00		Buffet dinner

#### THEME: POSITIVE ANIMAL WELFARE

Chairperson: Lina Göransson

09:00 – 09:45 Jean-Loup Rault Positive animal welfare: why and how?

*09:45 – 10:15 Coffee* 

10:15 – 11:00 Johanna Gjøen Social Preference and Coping in Hens: Domestication Effects

in Red Junglefowl and Chickens

Rebecca Oscarsson Play behaviour in chickens

Lena Skånberg Exploring affective states in cows via grooming pattern and

heart activity

Enya Van Poucke Cognitive effects of naturalistic environmental enrichment on

commercially hatched laying chicks

11:00 – 11:10 *10 min paus* 

11:10 – 11:30 Group discussion

11:30 – 12:00 Questions to speakers

12:00 – 12:45 *Lunch* 

## THEME: ANIMAL WELFARE POLICY AND WELFARE ASSESSMENT

Chairperson: Torun Wallgren

12:45 - 13:30	Helena Hansson	Animal Welfare - what is it worth?

13:30 – 13:40 *10 min pause* 

13:40 – 14:15 Johan Lindsjö Behind the Hunt: Investigating the Impact of Seal Hunting on

Animal Welfare

Frida Hedman Lundmark Animal welfare inspectors' view of carrying out inspections

Oleksiy Guzhva AI in rose-coloured glasses: how close to an individual animal

can (should) we come

14:15 – 14:20 5 min pause

14:20 – 14:35 Group discussion

14:35 – 15:00 Questions to speakers

15:00 – 15:15 Prize for best talk and closing the symposium

15:15 Coffee