Databeskrivning

Trendstationer sjöar – långa tidsserier med vattenkemi och biologi

Senast ändrad: 07 juli 2023

Delprogrammet Trendstationer sjöar ska ge ett mått på tillstånd i lokalt opåverkade sjöar i Sverige. Vattenkemi och biologi (fisk, bottenfauna, djurplankton, växtplankton, makrofyter) undersöks i 106 sjöar. 

  • Ytvatten provtas för vattenkemisk analys varje vår, sommar, höst och vinter.
  • Provtagning av bottenfauna sker i alla sjöar en gång per år.
  • Provtagning av växtplankton sker i alla sjöar minst en gång per år.
  • Provfiske sker i 45 av sjöarna, varje år i 15 sjöar och vart sjätte år i resterande 30 sjöar.
  • Makrofyter provtas i alla sjöar i sexårsintervaller.

Tio av sjöarna undersöks mer intensivt. Där provtas vattenkemi varje månad (under isfri säsong), växtplankton och djurplankton fyra gånger per år, och fisk varje år.

Datasetet innehåller data från över hundra sjöar. I vissa av sjöarna har övervakningen pågått i över 40 år.

Eftersom trendsjöarna är relativt opåverkade av punktutsläpp bidrar övervakningsprogrammet till att upprätta ett referensnät över tillstånd och diffus påverkan i små sjöar i landet. 

Övervakningens resultat ger underlag till EU:s ramdirektiv för vatten samt data till Europeiska miljöbyrån, EEA. Resultaten används också som referensvärden för bedömning av förändringar i mer påverkade områden, och ger underlag för vidareutveckling och utvärdering av bedömningsgrunder och miljökvalitetsmål. Sjöarna är också viktiga i rapporteringen enligt luftvårdskonventionen och data från ett flertal av sjöarna rapporteras till det internationella övervakningsprogrammet ICP-Waters.

Programmets långa tidsserier har särskilt stort värde för analyser av klimatförändringarnas effekter, samt för uppföljning av sjöars återhämtning från försurning.

Ladda ned data