Antonia Ax:son Johnson

Senast ändrad: 26 september 2024
Porträtt av Antonia Ax:son Johnson

Antonia Ax:son Johnson har utsetts till agronomie hedersdoktor vid SLU:s fakultet för naturresurser och jordbruksvetenskap.

Antonia Ax:son Johnson ledde under en rad år den familjeägda Axel Johnson-koncernen, och hon har varit drivande i utvecklingen av svensk detalj- och dagligvaruhandel. Hon tog en fil. kand-examen i ekonomi och psykologi vid Stockholms universitet 1971, och började därefter arbeta inom familjeföretaget. Under åren 1982–2015 var hon styrelseordförande i Axel Johnson AB. Hon valdes in som ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien 1989, och tilldelades dess stora guldmedalj 2009.

Antonia Ax:son Johnsons starka engagemang för hållbarhetsfrågor präglade hennes insatser som företagsledare. Redan på 1980-talet, långt innan hållbarhet var en självklar del av företagande, lanserade hon idén om ”det goda företaget” med ett uppdrag att skapa samhällsnytta även bortom den egna resultaträkningen. Detta engagemang, inte minst när det gäller livsmedel, ledde också till att hon 1993 grundade Axfoundation, en fristående icke vinstdrivande verksamhet som idag har fokus på framtidens mat och material.

För att påskynda den gröna omställningen utvecklar Axfoundation praktiska lösningar på komplexa hållbarhetsutmaningar tillsammans med forskare och praktiker. På stiftelsens gård Torsåker utvecklas och testas konkreta samt hållbara lösningar – såväl på åkern som i experimentträdgården och i testköken. Bland annat görs odlingsförsök med fleråriga spannmålsgrödor av växtförädlare från SLU, där grödornas användbarhet som livsmedelsråvara undersöks av Axfoundation. Även andra forskargrupper vid SLU samarbetar med stiftelsen, bland annat om mer hållbara proteinfoder till fisk och om insatser för att motverka antibiotikaresistens.

Pressbild

Porträtt av Antonia Ax:son Johnson
Foto: Peter Jönsson


Kontaktinformation