Rubén Valbuena, professor i skoglig fjärranalys

Senast ändrad: 26 mars 2025
En man med glasögon och mörkt kort lockigt hår tittar in i kameran.

Rubén Valbuena är sedan den 1 januari 2022 professor i skoglig fjärranalys. Hans installationsföreläsning har titeln: "Measuring the complexity of forests by firing laser beams from planes and satellites".

Rubén Valbuena utforskar tillstånd och förändringar i ekosystem med hjälp av data från sensorer på satelliter, flygplan och drönare. Fokus ligger på skogslandskap och flygburen laserskanning, som han använder för att analysera kolinlagring, biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster. Han arbetar också med övervakning av framsteg i internationell politik för att hantera klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, genom att utveckla metoder som kan användas över hela världen.

Två personer sitter i bakluckan på en bil. I handen håller de fjärrkontroller. En av dem tittar på en drönare i luften.
Rubén Valbuena och forskningsingenjör Mikael Egberth inventerar ekosystemstruktur i urskogar i Rumänien med hjälp av drönarburen laserskanning. Foto: Henrik Karmehag

 

Pressbilder

Ange fotografens namn vid användning.

Fakta:

Biografi

Rubén Valbuena är född i Spanien. Han tog ut en kandidatexamen i biologi vid Universitetet i Navarra, och sedan en masterexamen i miljövetenskap från Madrids tekniska universitet 2007. Som doktorand inriktade han sig på inventering av skog med hjälp av flygburen laserskanning, och han har två doktorsexamina, från Madrids tekniska universitet 2013 och från Östra Finlands universitet i Joensuu 2015.

Rubén Valbuena har genom arbete vid en rad ytterligare universitet och organisationer fått breda erfarenheter av tillämpning av fjärranalys inom skogsbruk och naturvård. Han har exempelvis arbetat vid Europeiska skogsinstitutet (EFI) i Finland, The UK Forestry Commission, University of Cambridge, World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC) och Bangor University i Wales. Idag samordnar han flera stora europeiska forskningskonsortier och samarbetar med Europeiska kommissionen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), för att bistå i utvecklingen av skogsövervakningspolitik.

Relaterade sidor: