SLU i Skara

Senast ändrad: 24 mars 2025

SLU:s campus i Skara ligger på historisk mark. Här startade Linnélärjungen Peter Hernquist Sveriges första veterinärutbildning 1775. På SLU campus finns förutom Forskningshuset och Smedjan också ett djursjukhus och landets enda veterinärhistoriska museum.

På SLU i Skara forskar och utbildar vi kring djur, miljö och landsbygdens produktionsfrågor. Våra profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Utanför det centralt belägna campus finns två forskningsanläggningar; Götala och Lanna.

Skara är SLU:s fjärde största campus. Verksamheterna på SLU i Skara tillhör flera av SLU:s fakulteter. I vissa fall tillhör de en modersinstitution på annan ort. Som gemensam funktion för Skara finns en platschef med ansvar för koordinering och samverkan. 

Svensk veterinärutbildning 250 år

I år är det 250 år sedan Linnélärjungen Peter Hernquist etablerade landets första veterinärskola i Skara på uppdrag av dåvarande kung Gustav III. Sverige var då det sjätte landet i världen att inrätta en veterinärutbildning. Det är vi stolta över och vill gärna fira!

Veterinärutbildningen och professionen, liksom omvärlden, har ändrats mycket sedan dess, men behovet av veterinärer och veterinärmedicin består. Dagens veterinärer är den enda yrkeskategori som är utbildade för att skydda både djurs och människors hälsa. De tillgodoser hälso- och välfärdsbehoven hos alla djurarter och spelar en viktig roll inom miljöskydd, forskning, livsmedelssäkerhet och folkhälsa.

Var med och fira! En webbsida som presenterar allt som händer under året hittar du här: Svensk veterinärmedicin 250 år | Externwebben

Smedjeveckan

Sista veckan i september bjöd vi in till vår populärvetenskapliga Smedjeveckan. 2024 var temat Sätt igång! Det blev en vecka fylld av spännande arrangemang. Här hittar du de olika aktiviteterna.
Planering pågår inför årets Smedjevecka. Som vanligt äger den rum sista veckan i september.

Morgonkaffe6 höjd 400 px.jpg

Verksamhetsberättelse för 2023
Verksamhetsberättelse2023_Sid 1.png
Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet från SLU i Skara skickas ut två gånger per termin. Här får du reda på aktuella händelser, aktiviteter och forskningsnyheter. Vill du följa det vi gör i samverkan mellan akademi, näringsliv och samhälle? Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du informationen direkt i din e-post. På prenumerationssidan finns nyhetsbreven samlade. Prenumerera här.

Förlängt samarbete med Västra Götalandsregionen

Sveriges lantbruksuniversitet och Västra Götaland förlänger sitt långvariga samarbete genom en ny överenskommelse som sträcker sig till slutet av 2027. Tillsammans satsar parterna 50 miljoner kronor i initiativet "Innovation för ett hållbart och resilient jordbruk".
Sedan 2014 tillsammans med Västra Götalandsregionen haft gemensamma satsningar på forskning, utveckling och kompetensförsörjning för de gröna näringarna. Fokus ligger nu på att tillämpa forskningsresultat, klimatanpassning och främjande av biologisk mångfald, stärka lantbrukets beredskap och konkurrens- och innovationskraft samt möjligheter att bidra till den gröna omställningen.

Läs mer i ett gemensamt pressmeddelande.

Västsvenska gruppen

Västsvenska gruppen för strategisk lantbruksutveckling är ett nätverk av ledare i organisationer som driver lantbrukets kunskapsintensiva utveckling framåt. Västsvenska gruppen.

 

Utbildningar vid SLU Skara

På SLU Campus Skara finns det utbildningar i nära samverkan med SLU. Samtliga SLU-utbildningar flyttade under hösten 2015 från Skara till Uppsala.  De studenter som finns på campus idag tillhör Biologiska yrkeshögskolan. Det finns också studenter som går enstaka kurser och uppdragsutbildningar.


SLU RådNu - kompetenscentrum rådgivning
SLU RådNu är en regionalt förankrad nod i Västra Götaland, med navet på SLU i Skara. De arbetar nationellt och har med sig ett internationellt perspektiv. En gemensam kompetensplattform bidrar till att stärka hela kunskapssystemet;  lantbruks- och landsbygdsföretagare, rådgivare, myndigheter och forskare.

Mer information SLU RådNu - kompetenscentrum rådgivning

Uppdragsutbildning

Företag, myndigheter och andra kan beställa och köpa kurser av SLU för sin personal. Vi skräddarsyr dessa utbildningar för att tillgodose skilda krav på kompetensutveckling. Kurserna kan ge möjlighet till högskolepoäng. SLU erbjuder en flexibel utbildning utan att ge avkall på kvaliteten. Utbildningar kan läggas upp som kortkurser, seminarier eller längre sammanhängande kurs. Mer information.

SLU Meny

SLU Meny vänder sig framför allt till livsmedelsbranschen med kompetensutveckling. Tyngdpunkten ligger på webbaserade utbildningar, där SLU Meny bland annat har tagit fram ett framgångsrikt koncept i körkortsform. I Menykörkortet Livsmedelshygien lotsar sig deltagaren fram på egen hand och kan genomföra utbildningen, som tar cirka åtta timmar, på sin arbetsplats. SLU Meny är också godkänt av Jordbruksverket för att utbilda hästtransportörer (Kompetensbevis för hästtransportörer) och i djuromsorg vid slakt och avlivning (DISA). SLU Meny har också tagit fram den helt öppna och kostnadsfria kursen MOOC Mat & Klimat tillsammans med flera SLU-forskare. Mer information.

BYS

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, BYS, utbildar enligt YH-konceptet. Exempel på eftergymnasiala utbildningar är: agrotekniker, drifttekniker inom förnybar energi, kvalificerad djurvårdare, småskalig virkesförädlare, hovslagare 600 YH-poäng, hovslagare kvalificerad fortbildning, unghästutbildare samt verksamhetsledare inom hästrelaterade näringar.

Merparten av utbildningarna ges på Naturbruksgymnasiet Uddetorp samt på Axevalla travbana. Koppling till SLU sker via lärarresurser och att utbildningen till kvalificerad djurvårdare sker på Brogården på SLU campus. Mer information.

Etologi och djurskyddsprogrammet

Är du intresserad av djurs beteende och behov? Funderar du över vad man kan göra för att våra djur ska ha det så bra som möjligt? Vill du förstå varför djuren beter sig som de gör? Då är definitivt etologi- och djurskyddsprogrammet något för dig!

Mer information om Etologi och djurskyddsprogrammet 180 p. Det ges i Uppsala men har många kopplingar till Skara genom lärarresurser.

Evenemang

Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt evenemang. Den äger alltid rum sista veckan i september.

Här är programmet till årets Smedjeveckan.

Miljöarbetet

SLU Skaras verksamheter bedriver ett aktivt miljöarbete enligt ett miljöledningssystem certifierat enligt ISO 14001.

Miljöarbetet i SLU Skara

 

Hitta till SLU Skara

Med bil

Norrifrån

Om du kommer norrifrån på E 20 tar du av vid första infarten till Skara och kör mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges lantbruksuniversitet, Djursjukhuset. 

Söderifrån

Om du kommer söderifrån på E 20 sväng av vid första infarten till Skara. Kör in till centrum och sedan är det skyltat mot Universitet och Djursjukhuset. 

Från Lidköping

Om du kommer från Lidköpingshållet, så svänger du av första infarten till Skara, mot Skövde och Sommarland. Efter ungefär 2 km svänger du höger mot Sveriges lantbruksuniversitet, Djursjukhuset.

Från Skövde

När du kommer till Skara kör du mot Lidköping. Efter 1,5 km svänger du vänster mot Sveriges lantbruksuniversitet, Djursjukhuset. 

Om du kommer med buss

Gå Järnvägsgatan från busstationen rakt fram tills du passerat Domkyrkan. Ta av åt vänster och fortsätt några hundra meter tills du kommer in på campusområdet. SLU finns i Smedjan - Gråbrödragatan 7 och i Forskningshuset - Gråbrödragatan 19.

Buss från Skövde järnvägsstation

Buss 1 eller 200 från Skövde stannar i Skara. 

Här kan du boka hotellrum

Best Western Jula Hotell & Konferens, 0511-31 00 00
Järnvägshotellet i Skara, 070-961 46 14

 

Hitta på SLU Skara

Karta

Länk till karta på Hitta.se

Besöksadresser:
Smedjan: Gråbrödragatan 7, 532 31 Skara

Forskningshuset: Gråbrödragatan 19, 532 31 Skara

Bröderna Jonssons forskningsfond

Utlysning - Bröderna Jonssons forskningsfond 2024

Utlysning av Bröderna Jonssons forskningsfond 2024. Anslaget är avsett att ekonomiskt stödja och stimulera forskning knuten till Sveriges lantbruksuniversitet i Skara inom problemområden som i första hand rör jordbrukets djur, men förtur för nötkreatur och företrädesvis sådan som bedrivits av yngre forskare.

ANSÖKAN OM STIPENDIE UR BRÖDERNA JONSSONS FORSKNINGSFOND.pdf

Reglemente Br Jonsson 2024.pdf


Kontaktinformation

SLU:s växel
018-67 10 00
mån-fre 8.00-16.00

Platschef: 

Marie Andreasson, 0511-672 57, marie.andreasson@slu.se

Kommunikatörer:

Vanja Sandgren, 0511-671 55, vanja.sandgren@slu.se 

Anna-Karin Johnson, 0511-671 93, anna-karin.johnson@slu.se

Service Skara

service-skara@slu.se  
eller tel.nr 0511-671 00

Adress:

SLU Skara, Box 234, 532 23 Skara

Besöksadresser:

Smedjan: Gråbrödragatan 7, 532 31 Skara

Forskningshuset: Gråbrödragatan 19, 532 31 Skara