Torsdag 26 september klockan 10.00 till 15.00
Plats: Axevalla Hästcentrum, Axevalla travbana
Program
10.00
Samling vid entrén till Axevalla Hästcentrum
Inledning och presentation av Smedjeveckans hästdag, Vanja Sandgren, projektledare och kommunikatör, SLU.
Presentation av projekt vid Västra Götalandsregionen, Erika Moberg verksamhetsutvecklare samt Erik Brodin, driftansvarig Axevalla Hästcentrum.
Framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa
Hästvälfärd - Anna Lundberg, forskare inom etologi, SLU.
Arbetsmiljö - Anna Juotasniemi, ergonom och leg. fysioterapeut från Hälsan och arbetslivet, Västra Götalandsregionens företagshälsovård.
11.00
Körhallen
Demonstration av mockningsmaskin
Mockningsmaskiner kan underlätta mockning av hagar, men hur effektiva och användarvänliga är de? Och hur fungerar de på olika typer av underlag?
Per-Anders Algerbo är teknikagronom och jobbar med teknikutveckling och forskning.
11.30
Entrétorget Axevalla Hästcentrum
Green Valleys 2.0
Ett mer hållbart, lokalproducerat och klimatsmart foder, det är tanken med att utfodra hästar med presskaka, som utvinns ur biomassa från vall.
Karolina Bergström, verksamhets- och projektutvecklare Naturbruksförvaltningen VGR, berättar om projektet som involverar rid, trav- och islandshästar.
12.15
Lunch i restaurang Hästskon, kostnad 95 kronor, som betalas via Swish på plats.
13.00
Entrétorget Axevalla Hästcentrum
Alternativa grovfoder
Ett ändrat klimat kan påverka framtida vallfoderproduktion. Vallfodret är det allra viktigaste fodret i hästarnas diet eftersom de är evolutionärt anpassade för att äta gräs. För att fortsatt kunna näringsförsörja hästarna, utan att skapa utfodringsrelaterade hälsoproblem behöver vi utöka kunskapen om alternativa grovfoder och hur de fungerar för utfodring av hästar.
Cecilia Müller, docent i fodervetenskap med inriktning häst, SLU.
14.00
Visning av anläggningen och innovativa lösningar vid Axevalla Hästcentrum.
15.00
Slut
Anmälan är nu stängd.