Nyheter, evenemang, press

Senast ändrad: 07 mars 2025

Evenemang presenteras kontinuerligt på museets Facebooksida - Veterinärmuseet i Skara.

Veterinärmuseets Facebooksida.

Svensk veterinärutbildning firar 250 år

Svensk veterinärmedicin och veterinärutbildning firar 250 år under 2025. Grunden till svensk veterinärmedicin lades den 8 maj 1775, då Sveriges första veterinär, Peter Hernquist, fick det kungliga uppdraget att starta landets första veterinärskola. Skolan etablerades på Brogården i Skara och var verksam där mellan 1775 och 1889. Från 1821 fanns även en veterinärskola i Stockholm, grundad av Hernquists efterträdare Sven Adolf Norling. Under nästan 70 år existerade därmed två parallella veterinärutbildningar i Sverige.

År 1975 integrerades veterinärutbildningen i universitetsstrukturen och blev en del av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, där utbildningen bedrivs idag.

Jubileumsdagar i Skara 8 till 9 maj 2025

Jubileet uppmärksammas med ett evenemang som samlar veterinärer i Skara den 8 till 9 maj. Arrangörer är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sveriges Veterinärförbund (SVF) och Veterinärmuseet. Under hösten fortsätter firandet i Uppsala. 

Läs mer om jubileumsdagarna i Skara: Jubileumsdagar i Skara 8-9 maj 2025

OBS! Dagsprogrammet för båda dagarna är fullbokat. Plats finns till jubileumsceremonin i Skara Domkyrka klockan 18.00 samt jubileumsmiddagen den 8 maj. Anmälan via jubileumskara2025@slu.se 

Program för jubileumsåret 2025

Här kommer du till en webbsida som presenterar vad som händer under jubileumsåret: Svensk veterinärmedicin 250 år | Externwebben

Veterinärmuseet firar 50 år

Jubileet för veterinärutbildningen sammanfaller också med ett annat viktigt firande – Veterinärmuseets 50-årsjubileum. Museet öppnades 1975 i samband med 200-årsjubileet för svensk veterinärutbildning och har sedan dess varit en central plats för att bevara och sprida kunskap om yrkets historia.

Basutställningar mm

Utställning om Clas Bjerkander

Clas Bjerkander, även kallad Västergötlands Linné, presenteras i en utställning som pågår fram till 30 april 2025.

Museiresan – på arbetslivsmuseer

Museiresan är en del i projektet Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer. I projektet ingår en grupp på nio mycket olika arbetslivsmuseer runt om i Västra Götaland som alla vill satsa på att locka målgruppen barnfamiljer till sina museer. Museiresan sker årligen på sommaren och förhoppningen är att få fler barnfamiljer att besöka museerna. Veterinärmuseet är ett av museerna som deltar. Museiresan

Djurens skydd och välfärd - basutställning på Veterinärmuseet

Lär mer om djur och människa, lyssna till höjda röster för bättre djurhållning och veterinärkåren som larmar. Den första djurskyddsförordningen presenteras liksom forskning om djurhälsa och djurskydd. Etologi-animal machines, djurskydd blir lag, Lex Lindgren, skillnaden på slakt och avlivning samt vilda djur, djurparksdjur och cirkusdjur är andra ämnen som presenteras i montrarna.

Barn hittar också en alldeles egen läshörna. 

Sveriges första veterinärskola

En film där intendenten Göran (Jins) Jönsson berättar om Sveriges första veterinärskola hittar du här: Direktlänk till filmen.

Minnesord - Göran "Jins" Jönsson

Vår goda vän och kollega Göran "Jins" Jönsson somnade in den 1 juli 2024 i hemmet i Stenum efter ett långt och innehållsrikt liv.

Görans arbete för Veterinärmuseets tillblivande och utveckling var enastående. Sedan museets instiftande 1975 har han varit styrelseledamot och ordförande(1991-2010) i den stiftelse som driver Veterinärmuseet. Efter 2010 övergick han till att bli museets intendent i över 10 år.

Vi är många som har fått glädjen av att samarbeta med Göran och få ta del av hans enorma kunskaper och intressanta berättelser från sitt liv. Våra tankar går till hans fina familj och kära i den svåra tid de nu går igenom.

"Varmt var Ditt hjärta och glatt Ditt sinne. Ljust och soligt lyser Ditt minne".

Göran Jönsson

Jubileum

Veterinärmuseets stiftelse firade 40 år i september 2019. Programmet bestod av semiarier om djurskydd och betydelsen av interaktioner mellan människor och djur.

Hästar och hundar fanns på plats, det var ponnyridning och ponnykörning. Brukshundsklubben visade brukslydnad och Svenska Terapihundskolan beskrev hur hundar arbetar inom vården. Forskare visade och berättade om inlärning hos djur.

Det var också en pedagogisk verkstad - barn tog med sina gosedjur och lät veterinären bota dem.

Till programmet.

Besök på Veterinärmuseet

Det händer att beökare skriver referat från guidade visningar på Veterinärmuseet. Här är några trevliga texter.

2024

SPF - Seniorerna Veterinärmuseet

SPF - Seniorerna Studiebesök Veterinärmuseet

2023

Besök Veterinärmuseet den 23 mars 2023 - Aktiva Seniorer Skövde

 

Fakta:

Om Peter Hernquist

Peter Hernquist - den svenska veterinärmedicinens fader föddes 1726, son till rusthållaren på Hallagården i Härlunda Gunnar Jonsson och dennes hustru Christina Andersdotter. Peter Hernquist hette egentligen Pehr Gunnarsson men tog sig under gymnasietiden namnet Hernquist efter sin hemförsamling Härlunda. Om han någonsin kallats eller kallat sig för Pehr vet man inte då han i alla funna namnteckningar använt sig av namnet Peter, Petrus eller Pièrre (under tiden i Frankrike). Läs fortsättningen här.