Kontaktinformation
Enheten för varumärke och kommunikationsplattformar
Kommunikationsavdelningen
- Frågor om varumärket: varumarke@slu.se
Har du fått en av våra tatueringar? Här kan du läsa mer om motiven och vår verksamhet inom dessa olika ämnesområden.
Kunskapen om tropiska fjärilar är begränsad, och global uppvärmning, urbanisering och miljöförstörelse förändrar snabbt livsmiljöerna för många fjärilar som riskerar att bli utrotade.
I ett nystartat forskningsprojekt observeras fjärilar och värdväxter i regnskogen, samlas in och tas till ett labb med målet att ta reda på vilka fjärilar som klarar att livnära sig på vilka växter. Svaren ska ge mer kunskap som bland annat kan bidra till bättre bevarande av hotade fjärilsarter.
Läs mer om projektet SPECTRO
Visste du att älgen finns i hela Sverige förutom på Gotland och att den har funnits i Sverige sedan minst 8.000-10.000 år?
Älgen står i fokus för en lång rad forskningsuppdrag vid SLU. Det handlar om såväl samspelet mellan klövvilt, samhälle och areella näringar som klimat och födokvalitet. SLU samarbetar även kring bredare samhällsvetenskapliga frågor om viltförvaltning och skogsbruk.
Läs mer om älgar
Läs mer om forskning på älg
De svenska igelkottarna blir allt färre, på tolv år beräknas antalet igelkottar ha minskat med 40 procent, och ingen vet varför. För att undersöka läget startades Igelkottsveckan där man uppmuntras att gå ut och spana efter igelkottar och rapportera in sina fynd. 2024 kom 50 000 rapporter in. Men visste du att du även ska rapportera om du inte ser en igelkott? Det är precis lika viktigt.
Läs mer om igelkotten på SLU Artfakta
Läs mer om inventering av igelkottar
Den silverglänsande fisken som kallas strömming norr om Kalmar sund och sill söder om sundet har varit en av de viktigaste proteinkällorna under hundratals år. Men hur livskraftiga är sill-/strömmingsbestånden, och hur fiskar vi på bästa och skonsammaste sätt?
Vid SLU kartläggs såväl skillnader inom arten som vandringsmönster och lekområden – allt detta för att förbättra kunskapsunderlaget för en ekosystembaserad fiskförvaltning. Dessutom har djurvälfärden för trålad sill undersökts och resultatet visar att fiskarna har utsatts för onödigt lidande, och i många fall dött av stress på vägen upp ur djupet. Studier som denna kan leda till utveckling av selektiva och mer skonsamma redskap som främjar ett långsiktigt hållbart fiske.
Läs mer om sill
Kärrspindeln är Sveriges största spindel. Den lever i mossar, kärr och i vatten och springer på vattenväxter och på vattenytan. Den kan dyka vid fara och för att ta byte under vattnet.
Kunskapen om Sveriges spindeldjur har länge varit bristfällig då endast ett fåtal personer har intresserat sig för ämnet. Trots detta är kunskapen om antalet arter relativt god. Läget har förbättrats betydligt på senare år, mycket tack vare möjligheten att rapportera fynd i SLU Artportalen.
Läs mer om kärrspindeln på SLU Artfakta
Läs Sommaren: Bästa tiden för spindelsafari
De största hoten mot vargen är inavel och illegal jakt. Arten blev utrotad från Sverige under 1970-talet men kom snart in igen från Ryssland.
I ett skandinaviskt samarbetsprojekt forskar SLU kring frågeställningar kring vargens ekologi och förvaltning, bland annat vargens populationsdynamik, rörelsemönster, genetik och ekosystemeffekter. Allt detta för att förmedla såväl vetenskapligt grundad kunskap till bevarande och förvaltning av vargstammen som kunskap till allmänheten.
Läs mer om samarbetsprojektet Skandulv
Läs mer om inventering av varg
De färggranna bestånden av blomsterlupin lyser i slutet av juni upp vägkanterna med sina höga spiror av blått, violett och rosa. Arten som härstammar från Nordamerika kom till Sverige som prydnadsväxt, men tyvärr leder lupinens ökande utbredning till att inhemska växter som prästkrage och liten blåklocka inte längre trivs. I kombination med bristen på artrika ängsmarker leder lupinens utbredning till att fjärilar och humlor inte hittar tillräckligt med föda. Blomsterlupinen bidrar nämligen inte med nektar.
Vid SLU bedrivs forskning och övervakning för att bekämpa blomsterlupin och andra invasiva arter.
Läs mer om blomsterlupin på SLU Artfakta
Läs mer om forskning på blomsterlupin
Enheten för varumärke och kommunikationsplattformar
Kommunikationsavdelningen