Spill och svinn
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.
![Dumpstrad mat](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/temasidor/matsvinn/dumpstradmat_fotoingridstrid_img_2394.jpg?width=400&upscale=false)
Matsvinn – ett stor resursslöseri
FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.
Publicerad: 30 september 2022 - Sidansvarig: agnes.bondesson@slu.se
Loading…