Så gör du data FAIR

Senast ändrad: 02 juli 2024
A magnifying glass, a hand pressing a button, gears and arrows forming a circle. Illustration.

FAIR-principerna syftar till att fungera som riktlinjer för att förbättra återanvändbarheten av vetenskapliga data och spelar en viktig roll i arbetet för öppen vetenskap.

FAIR är en akronym för Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. Principerna publicerades ursprungligen i The FAIR Guiding Principles for scientific data management and stewardship (Wilkinson et al 2016) och har sedan dess fått brett stöd av forskargrupper, regeringar, finansiärer och utgivare.

SLU:s datahanteringspolicy anger att data från forskning och miljöövervakning vid SLU ska vara FAIR i så stor utsträckning som möjligt. Nedan hittar du tips på hur du kan göra de data du arbetar med mer FAIR, länkar till användbara checklistor samt information om det stöd som finns på SLU.

Fem tips för att göra data FAIR

Planera datahantering med delning och återanvändning i åtanke

Inkludera datadelning i din projektplanering och datahanteringsplan redan från början.

Använd hållbara och interoperabla filformat 

Säkerställ att data är tillgängliga genom att använda öppna, vanligt förekommande och maskinläsbara filformat som kan öppnas med standardprogramvaror eller öppna programvaror.

Svensk nationell datatjänst (SND) tillhandahåller en lista (länk nedan) med kriterier för filformat som är lämpliga för att säkerhetsställa tillgänglighet och långsiktigt bevarande, samt en lista med föreslagna format för text, kalkylblad, ljud, video, med flera.

Fundera över vilken information som behövs för att förstå och återanvända data

Skapa omfattande dokumentation av data (metadata) på projekt-, dataset- och variabelnivå för att underlätta för dig själv och andra att förstå, verifiera och återanvända data nu och i framtiden. Identifiera vilka andra resurser som kan behövas för att verifiera eller reproducera data, t.ex. kod, skript, protokoll och frågeformulär.

Använda gemensamma standarder och vokabulärer

När det är möjligt ska du följa allmänt accepterade standarder, vokabulärer och praxis som finns inom ditt forskningsområde. Detta bidrar till att göra data och metadata lättolkade och interoperabla för både människor och datorer.

Publicera i ett betrott repositorium

Publicera data och dokumentation, inklusive relaterade resultat, med tydliga villkor för återanvändning i ett repositorium som stöder FAIR-principerna och som tillhandahåller beständiga identifierare och garanterar säkert och långsiktigt bevarande. Av juridiska eller etiska skäl är det kanske inte alltid möjligt att publicera data öppet. I så fall kan du ändå följa FAIR-principerna genom att publicera en beskrivning av datasetet (dvs. metadata) så att det kan upptäckas, men med begränsad åtkomst och information om hur eller var data kan begäras ut.

Svensk nationell datatjänst (SND), där SLU är medlem, erbjuder ett repositorium som i hög grad stödjer FAIR-principerna. Med hjälp av SND är det också möjligt att publicera data med begränsad åtkomst.

Checklistor för att bedöma hur FAIR data är

Följande checklistor kan hjälpa dig att bedöma hur FAIR de data du arbetar med är och dessutom hjälpa dig göra dem ännu mer FAIR.

  • How FAIR are your data? – en kort checklista som hjälper dig att "tänka FAIR" när det gäller data.
  • FAIR assessment tool – Genom att fylla i ett formulär kan du få en uppfattning om hur FAIR data i ditt projekt är och vilka åtgärder som kan vidtas för att göra dem mer FAIR.
  • FAIR Aware – det här verktyget kan hjälpa dig att bättre förstå FAIR-principerna och hur FAIR kan öka forskningsdatas potentiella värde och genomslagskraft.

Support vid SLU

Stöd vid SLU i frågor som rör hantering, inklusive FAIR-principerna, ges av Data Management Support (DMS). DMS erbjuder utbildning (individuell och gruppbaserad) om alla aspekter av datahantering och svarar gärna på frågor.

Hjälp oss att förbättra denna guide

Tyckte du att den här guiden var användbar? Är det någon del som saknas eller kan förbättras? Finns det någon annan aspekt av datahantering som du skulle vilja ha vägledning om? Låt oss veta det!

Din återkoppling är viktig och kommer att hjälpa oss att förbättra vår webbplats och våra tjänster. Skicka ett e-postmeddelande till oss (dms@slu.se) eller se vår kontaktsida för andra sätt att kontakta oss.

Läs mer om FAIR

Sammanfattningar och förklaringar av principerna finns på webbplatserna för Svensk Nationell Datatjänst (SND) och GO FAIR Foundation.