Guide: Publicera data via SND

Senast ändrad: 27 mars 2025
Logga med geometriska figurer i blått och rött. Illustration.

SLU är ett av de lärosäten som ingår i konsortiet Svensk nationell datatjänst, och anställda vid SLU har möjlighet att publicera data via deras datakatalog.

Svensk nationell datatjänst (SND) är värd för en nationell forskningsdatakatalog där forskare vid svenska universitet kan publicera och beskriva data från sina forskningsprojekt. SLU är en del av det konsortium som driver SND.

Data Management Support (DMS) vid SLU:s universitetsbibliotek hjälper SLU:s personal med publiceringsprocessen när de tillgängligör data via SND.

Data som publiceras via SND kan hittas i den nationella webbportalen Researchdata.se (som drivs av SND). Portalen innehåller även beskrivningar av forskningsdata från bland annat SITES, SciLifeLab, NBIS, GBIF och SBDI.

Hur man beskriver och skickar in data

Data beskrivs och skickas in via SND-systemet DORIS. Du loggar in med ditt vanliga SLU-konto.

Innan data publiceras i SND-katalogen kommer SLU:s datahanteringsstöd (DMS) att kontrollera att databeskrivningen är fullständig och korrekt, för att bidra till att göra data sökbara, tillgängliga, interoperabla och återanvändbara (dvs. uppfylla FAIR-principerna).

Fördelar med att publicera via SND

SLU:s datahanteringpolicy säger att data från forskning och miljöanalys ska göras öppet tillgängliga med så få restriktioner som möjligt. Policyn säger också att SLU stödjer FAIR-principerna för datadelning (dvs. data och databeskrivningar ska vara sökbara, tillgängliga, interoperabla och återanvändbara). Att publicera data via SND:s forskningsdatakatalog är ett bra sätt att göra data öppet tillgängliga på ett sätt som stödjer FAIR-principerna.

Fördelarna med att publicera sig via SND-katalogen är bland annat:

  • En beständig identifierare (DOI eller Handle) skapas för data som beskrivs i katalogen, så att de kan citeras. DOI:er kan också reserveras om tillgång till data krävs av en tidskrift under granskningsprocessen.
  • Data kommer att lagras tryggt och säkert under SLU:s kontroll.
  • Nivån på öppenhet och tillgång kan anpassas efter krav för exempelvis känsliga och personliga data.
  • Data kommer att vara sökbara i SND:s webbportal Researchdata.se, i Sveriges dataportal (dataportal.se), samt i internationella databaser, inklusive Web of Science Data Citation Index.
  • Katalogen uppfyller de flesta tidskrifters och finansiärers krav på datapublicering.
  • Vid publicering av data via SND hjälper DMS, SLU:s stödenhet för datahantering, till med arkivering av data.

Om SND

Svensk nationell datatjänst (SND) är en nationell infrastruktur som stödjer tillgängliggörande, bevarande och återanvändning av forskningsdata. SLU ingår i det konsortium som driver SND och bidrar till infrastrukturen, bland annat genom våra två så kallde domänspecialister, som bevakar utvecklingen av forskningsdata inom klimat- och miljöområdet och deltar i utvecklingen av SND:s tjänster.

SND:s konsortium

SND styrs av ett konsortium bestående av nio universitet, däribland SLU. Infrastrukturen finansieras främst av Vetenskapsrådet (VR) och konsortiets medlemmar.

SND-nätverket

DMS är också medlem i SND-nätverket - ett nationellt nätverk av stödfunktioner för forskningsdata inom SND, så kallade Data Access Units. Cirka 40 lärosäten och offentliga forskningsinstitut samarbetar i SND-nätverket för att skapa en distribuerad nationell infrastruktur för öppen tillgång till forskningsdata.

Internationella samarbeten

SND är medlem i en rad internationella organisationer, bland annat EOSC Association, Research Data Alliance (RDA) och DataCite.

Domänspecialister

SND-konsortiets universitet bidrar med expertis genom så kallade domänspecialister, personer med erfarenhet och kunskap från olika forskningsområden och forskningsdatahantering. SLU bidrar med expertis inom klimat- och miljödata.

SND:s domänspecialister, tillsammans med SND-kontorets forskningsdatarådgivare, kan konsulteras i frågor som rör disciplinspecifik datahantering.

SLU:s domänspecialister

SLU har två domänspecialister, Ida Taberman och Ylva Toljander, som bevakar utvecklingen av forskningsdata inom klimat- och miljöområdet och deltar i utvecklingen av SND:s tjänster. Domänspecialisterna ger råd i domänspecifika frågor och är involverade i informations- och utbildningsinitiativ. De deltar också i nationella och internationella samarbeten och arbetar för en ökad förståelse, användning och publicering av öppna forskningsdata.

  • Ida Taberman (ida.taberman@slu.se). Arbetar med datahantering och datakvalitet. Bakgrund inom miljödatabaser och samordning av infrastrukturer för terrestrisk och limnologisk fältforskning.
  • Ylva Toljander (ylva.toljander@slu.se). Biolog och informationsspecialist. Arbetar med forskningsstöd, inklusive hantering av forskningsdata. Bakgrund inom mikrobiell ekologi och forskning om biologisk mångfald samt publicering av meteorologiska och oceanografiska övervakningsdata.

Support på SLU

När någon från SLU skickar in data till SND kommer metadata att granskas av  SLU:s stödfunktion för datahantering. Stödfunktionen kan också hjälpa till före datainlämningen, till exempel genom att ge råd om hur data ska förberedas inför publicering.

Hjälp oss att förbättra denna guide

Tyckte du att den här guiden var användbar? Är det någon del som saknas eller kan förbättras? Finns det någon annan aspekt av datahantering som du skulle vilja ha vägledning om? Låt oss veta det!

Din återkoppling är viktig och kommer att hjälpa oss att förbättra vår webbplats och våra tjänster. Skicka ett e-postmeddelande till oss (dms@slu.se) eller se vår kontaktsida för andra sätt att kontakta oss.