Kontaktinformation
Data Management Support (DMS)
dms@slu.se | www.slu.se/dms
På den här sidan finns information om hur du publicerar vetenskaplig kod öppet. Du kan läsa om vad du bör tänka på när du skriver kod och hur du förbereder den för publicering. Här finns också information om var du kan publicera, hur du väljer licens och hur du kan göra för att din kod ska kunna förstås, återanvändas och citeras.
Vetenskaplig kod kan vara kod som används för att generera, städa, analysera eller visualisera data. Det kan också vara tillämpningar av modeller, arbetsflöden eller programvarupaket. Textfiler skrivna i programspråk kallas för källkod. I programspråk som R och Python kallas källkodsfilerna ibland för skript.
Även om du inte från början skrivit koden med tanke på att den ska kunna läsas och användas av någon annan än du själv, så kan det ändå vara värdefullt att publicera den öppet. Läs mer i en Nature-artikel av Nick Barnes: Publish your computer code: it is good enough.
Det finns många fördelar med att publicera kod som tagits fram i ett forsknings- eller miljöanalysprojekt öppet:
När du publicerar vetenskaplig kod behöver den kunna förstås och återanvändas av andra. Redan när du skapar programmet är det bra att arbeta med god kodhantering.
Välj ett repositorium som kan sätta beständiga identifierare, exempelvis DOI:er, på koden när du publicerar, så gör du det möjligt att citera och länka till kodpublikationen på ett hållbart sätt. Publicera helst kod, data och dokumentation som hör ihop tillsammans i ett och samma repositorium. Om de publiceras på olika platser, se till att de hänvisar till varandra med beständiga länkar.
Underlätta för andra att förstå hur programmet används, och vad koden gör, genom att dokumentera utförligt.
För att koden ska kunna användas över tid, är det viktigt att beskriva den miljö som programmet skapats i. Beskriv vilken version av operativsystem, programspråk och eventuella kodbibliotek, moduler och paket som används av programmet. Detta kan göras på olika sätt:
Öppen källkod innebär att programvara är fri att använda, modifiera och dela vidare. Undvik om möjligt att göra koden du publicerar beroende av program som inte har öppen källkod. Innan du publicerar är det viktigt att säkerställa att du har rättigheterna till koden i sin helhet och därmed har rätt att sprida den.
Se till att programmet fungerar att köra innan du publicerar din kod. Det är bra att testa om programmet fungerar som förväntat på en annan dator än din egen. Om du har möjlighet, be en kollega att granska och testa att köra din kod på sin dator.
Data Management Support (DMS)
dms@slu.se | www.slu.se/dms