Kontaktinformation
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 35 00
Adresser och öppettider
På den här sidan hittar du information om hur du registrerar dina publikationer i SLU:s publikationsdatabas (SLUpub).
Biblioteket importerar kontinuerligt nytillkomna publikationer med SLU-koppling från databasen Web of Science Core Collection till SLU:s publikationsdatabas. Som forskare behöver du därmed inte registrera dessa själv.
När biblioteket importerat en publikation och validerat den i SLUpub får du ett meddelande om det samt möjlighet att komplettera med programkoppling, koppling till de globala målen för hållbar utveckling, forskningsämne och med en fulltext för öppet tillgängligörande.
Publikationer som inte återfinns i Web of Science Core Collection ska du själv registrera i SLU:s publikationsdatabas.
Om du vill registrera äldre publikationer, eller sådant du publicerat vid ett annat universitet som återfinns i Web of Science Core Collection kan du importera dessa till SLUpub. Då slipper du fylla i fält manuellt och kan importera flera publikationer samtidigt.
Det är numera möjligt att importera publikationer från Scopus. Det går till på ungefär samma sätt som för att importera från Web of Science Core Collection.
Istället för att registrera dina publikationer manuellt kan du också ladda upp dem från en fil (BibTex eller EndNote XML).
När du registrerar dina publikationer i SLU:s publikationsdatabas kan du även välja att publicera fulltexten öppet tillgänglig för alla. Här nedan följer information om vad som är viktigt att tänka på. För information om hur du gör rent praktiskt se Registrera publikationer manuellt. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp eller har frågor som inte besvaras nedan!
Att tillgängliggöra redan publicerat material kan göras på olika sätt och anledningarna kan vara flera. Det kan handla om att tillgängliggöra en artikel som inte är öppet tillgänglig men där förlaget tillåter publicering av den accepterade versionen. Det kan också handla om att öka spridningen och att ge redan öppet tillgängliga publikationer beständiga länkar och metadata.
Du kan också öppet tillgängliggöra andra publikationer (böcker, bokkapitel, rapporter, konferenspublikationer etc.). I dessa fall ansvarar du själv för att du har tillåtelse av upphovsrättsinnehavare, normalt förlaget, att tillgängliggöra publikationen.
SLU:s publikationsdatabas används också som plattform för elektronisk publicering av SLU:s egna publikationer se policy och riktlinjer för publicering.
Forskningsdata publiceras inte i SLU:s publikationsdatabas. För information om hur du publicerar data se Dela och tillgängliggöra data. Redan publicerade forskningsdataset kan dock registreras i publikationsdatabasen.
Du kan delegera dina användarrättigheter så att en kollega kan registrera dina publikationer.
Om du enbart vill registrera ditt ORCID i publikationsdatabasen utan att koppla ihop kontona gör du enligt nedan:
I SLU:s publikationsdatabas synliggörs universitetets forskning och allt SLU:s forskare publicerar ska registreras där. Riktlinjer för tydlig ansvarsfördelning mellan de kategorier av anställda som arbetar i databasen är viktig för att säkerställa att innehållet är aktuellt och håller hög kvalitet.
Publikationer som registreras i SLU:s publikationsdatabas överförs automatiskt till den nationella databasen SwePub, som innehåller vetenskaplig publicering vid svenska lärosäten. SwePub utvecklas i samarbete mellan Vetenskapsrådet och Kungliga biblioteket för att ligga till grund för analyser och nationell information om forskning. Alla publikationer som tillgängliggörs i fulltext levereras till Kungliga biblioteket för så kallad e-plikt, enligt Lag (2012:492) om pliktexemplar av elektroniskt material.
Biblioteket granskar och kompletterar (validerar) alla publikationsposter som registreras i publikationsdatabasen. Eftersom antalet registrerade publikationer och behoven av underlag för analyser varierar över året görs det ibland prioriteringar när det gäller vilken typ av publikationer som biblioteket i första hand validerar. Biblioteket hanterar inkommande publikationer så fort vi kan, kontakta oss om något brådskar.
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 35 00
Adresser och öppettider