Kontaktinformation
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 35 00
Adresser och öppettider
Vad betyder ideella och ekonomiska rättigheter? Vad bör jag tänka på när det gäller upphovsrätt och film? Vem har rättigheter till mina filmer som anställd på SLU?
Upphovsrätten gäller automatiskt när något som skapas uppnår s.k. "verkshöjd". För att verket ska uppnå verkshöjd måste det vara skapat av upphovspersonen själv och ha en personlig prägel. Det ska vara nyskapat, självständigt och originellt.
Upphovsrätten omfattar två olika sorters rättigheter:
De ekonomiska rättigheterna kan överlåtas till en annan (t.ex. ett förlag) via ett avtal. Spelas det t.ex in en spelfilm, är det filmbolaget som äger de ekonomiska rättigheterna och det är dit man vänder sig för att fråga om tillstånd om man vill använda deras verk.
Du kan läsa mer om upphovsrätt hos Patent- och registreringsverket:
För att framställa kopior och tillgängliggöra material som publicerats av andra behöver du tillstånd. Om du visar en film för en grupp räknas det som att du gör en kopia av filmen, även om du streamar från YouTube. Att länka till YouTubefilm eller bädda in film som ligger på YouTube på en annan webbsida är tillåtet. Det räknas inte som tillgängliggörande för en ny publik eftersom du länkar till något som redan är tillgängligt.
Vissa filmer på YouTube har Creative Commons-licens och dessa går bra att visa i undervisningen. Skriv in ditt sökord och välj sedan att filtrera på "Creative Commons". Kom ihåg att ändå kolla på klippet att det inte innehåller något material (t.ex. musik eller filmklipp) som strider mot upphovsrätten
Källa: Legala handboken (CC BY-NC-ND)
Läs mer om upphovsrätt och Creative Commons
Film ingår inte i högskoleavtalet. Så här skriver Bonus Copyright Access på sin webbsida:
"Bonus Copyright Access avtal ger inte rätt att spela in eller ladda ner rörlig bild eller inspelade verk, till exempel radio- och tv-program, klipp från Youtube, film, ljudfiler, inspelad musik, datorspel och datorprogram. För det behövs separata avtal som tecknas med andra än Bonus Copyright Access."
Källa: Bonus Copyright Access vanliga frågor och svar
I september 2017 kom ett beslut på SLU om en policy för immateriella rättigheter. Vad gäller undervisningsmaterial står det följande:
"Vad gäller undervisningsmaterial som en lärare tar fram i sin anställning, så är denne upphovsman till sådant material. SLU har dock en nyttjanderätt till det undervisningsmaterial som tagits fram inom ramen för anställningen. Nyttjanderätten innebär en rätt för SLU att använda undervisningsmaterialet i SLU:s normala verksamhet och för de undervisningsändamål som kunnat förutses vid undervisningstillfällets tillkomst." (s. 9)
Har du frågor kring dina rättigheter till filmer, GDPR med mera kan du kontakta någon av SLUs jurister.
SLU-biblioteket
biblioteket@slu.se, 018-67 35 00
Adresser och öppettider