9:30 - 9:50 Fika
9:50 - 10:20 Välkomsthälsning
Eva Friman & Daniel Urey
10:20 - 12:00 Parallella sessioner
Alternativ 1:
Föreläsning: Hållbarhetskommunikation i förändring: Konstens roll i samhällsomställningen
Daniel Urey
Konsten som kommunikativt medium – hur kan den fungera som sådant utan att den instrumentaliseras?
Utställning: "Moulding Nature"
Guide: Daniel Urey
Hur kan konst kommunicera de olika synsätt som konkurrerar om tolkningen av naturen?
Läs gärna mer om utställningen Moulding Nature på Färgfabriken.
Panelsamtal
Alternativ 2:
Workshop: Omställning genom cirkulär ekonomi – meningsskapande bortom målkonflikter
Hanna Bergeå och Lars Hallgren
I denna workshop kommer vi att presentera vad vi ser hända och diskutera vad vi tror skulle behöva ske, för att ta ytterligare steg mot cirkulär ekonomi, med fokus på kommunikation. I vår forskning ser vi att det innebär svårigheter att arbeta mot ett mål som är så pass vagt, men samtidigt präglas av en stor hoppfullhet.
Vi kommer att diskutera både hur trevliga, men ickeproduktiva normer skapas och upprätthålls, men också hur mera produktiva samtal kan åstadkommas. Välkommen att bidra med dina erfarenheter och synpunkter och att diskutera problem och möjligheter för kommunikation om cirkulär ekonomi tillsammans med oss!
Läs mer om forskningsprojektet: Kommunikation mellan hopp och mångtydighet: Om samordning för omställning till cirkulär ekonomi i hållbara livsmedelssystem
12:00 - 13:00 Lunch
13:00 - 14:30 Parallella sessioner
Alternativ 1:
Filmpremiär: Carbon offsetting through reforestation in La Mosquitia: a film about co-creation
Workshop: Carbon credits workshop – innovation för samhällsomställning
Neil Powell, Thao Do & Max Whitman med kollegor
Vad tycker du om kolkrediter? Är de avgörande verktyg i omställningen till mer hållbara samhällen och massrestaurering av degraderade ekosystem eller är de en kommodifiering av naturen och ytterligare ett steg i en eskalerande greenwashing?
Kanske är de både och eller inget av detta, men fortfarande relevanta? Kanske är frågan om kolkrediter en fråga som kräver nyans och nyfikenhet istället för binära svar?
I den här workshopen vill vi utforska frågan om krediter i nyansens anda. Vad kan vara krediternas roll i omställningen och hur kan de stödja verklig förändring? Häng med oss i en workshop där vi tillsammans utforskar hindren och möjligheterna och där vi inspireras av tankar om återbeskogning i östra Honduras, liksom hyggesfritt skogsbruk och regenerativt jordbruk i Sverige.
Läs mer om arbetet i Honduras i detta blogginlägg, eller se detta short talk.
Alternativ 2:
Hållbarhetsvandring: Att kombinera nudging och medborgardeltagande i samhällsomställning
Robert Österberg
Vilka beteenden och livsstilar i vardagen uppmuntrar en plats till? Hur kan platsen förändras för att uppmuntra till mer hållbara val? Att undersöka en plats med hjälp av dessa frågor kan vara ett viktigt sätt för att främja en hållbar samhällsplanering.
”Hållbarhetsvandring” är en metod för platsutveckling där lokal kunskap (medborgardeltagande) och expertkunskap (nudging) kombineras för att utveckla platser som inbjuder till hållbara vardagsval.
Under den här workshopen får ni möjlighet att praktiskt pröva metoden och diskutera om och hur ni kan använda den i ert arbete.
Läs mer om projektet Att skapa hållbara urbana livsstilar genom nudging och medborgardeltagande
14:30 - 15:00 Fika
15:00 - 15:30 Avslutning: Tankar som dagen har väckt
Diskussion med alla deltagare
Eva Friman