Fokusområden för programmets andra period 2024-2027

Senast ändrad: 12 november 2024

Vi är mycket glada att Mistra har beviljat forskningsprogrammet medel för en ny fyraårig programperiod (2024-2027)! Med våra 30 partners inom akademin och andra samhällssektorer startar vi nu igång det nya arbetet, initierar forskning, fördjupar de samarbeten som etablerades under den första programperioden samt bildar nya partnerskap. Vi håller för närvarande på att ta fram en ny hemsida för programmet, vilken lanseras inom kort. Tillsvidare kan du hitta kortfattad information om programmets nya fokusområden nedan.

En nyhet i den nya fasen av Mistra Environmental Communication är arbetspaketet Commons & Synthesis. Det kommer att fungera som en plattform för programomfattande teoretisk och metodologisk utveckling samt för tvärgående och syntetiserande arbete. En viktig uppgift består i att verka för att forskningsresultaten får genomslag och kommer samhället till nytta. 

Mer information kommer! 

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

WP1, Information cultures, data and technology in environmental communication

Leds av: Jutta Haider, professor vid högskolan i Borås

WP 1 ägnas åt Informationskulturer, data och teknologi i miljökommunikation. Forskare inom biblioteks- och informationsvetenskap, kommunikationsvetenskap, ekologi samt samhällsvetenskaplig miljöforskning undersöker hur mening kring miljöfrågor skapas i samspel mellan informationsteknologier, data och samhället. Fokuserade studier berör tre områden: miljöappar i vardagen, ESG och spårbarhet i leverantörskedjor, samt online-opinion kring grön omställning.  Hur produceras, delas och (åter)används data mellan applikationer, tjänster, människor, organisationer och andra aktörer? Vilka utmaningar och möjligheter för miljökommunikation och -styrning innebär detta? En observatory fungerar som samarbetsplattform för omvärldsbevakning och som en testmiljö för att utveckla strategier för kritisk granskning inom detta snabbt föränderliga område.

Partners: Wikimedia Sverige, Svensk biblioteksförening, Search Studies Group (Hamburg Univ. of Applied Sciences), Naturvårdsverket, Nudie Jeans. 

WP2, Processes of meaning-making in environmental communication

Leds av: Maria Johansson, professor i miljöpsykologi vid Lunds Tekniska Högskola

Inom WP2 står känslor i centrum. Forskningen syftar till att undersöka relationen mellan människors miljöupplevelser och individuella och sociala processer för meningsskapande. Vi ritkar här särskilt fokus på klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Vi kommer att analysera platsens betydelse i kommunikation när det gäller naturmiljöer men också historieutställningar och konstutställningar. Vi kombinerar miljöpsykologi med fokus på känslor som intraindividuella processer och upplevelser, och miljökommunikationsteoretiska perspektiv på känslor som både något som formas av social interaktion jämte samhälleliga/kulturella normer och som politiska, vilka uppstår i och formas av diskursiva konflikter. 

WP3, The constitution of knowledge and truth in environmental communication 

Leds av: Anke Fischer, professor vid avdelningen för miljökommunikation, institutionen för stad och land, SLU

WP3 undersöker konstruktionen och användningen av kunskap och kunskapsrelaterade argument i miljökommunikation genom att utforska tre relaterade spänningsfält:

  • relationen mellan postsanning och relativism å ena sidan, och ett kritiskt engagemang med vetenskap och kunskap inom demokratiska ramar å andra sidan,
  • förhållandet mellan kunskap, känslor och värderingar i den offentliga debatten om miljö- och hållbarhetsfrågor
  • relationen mellan kunskap, känslor och värderingar i berättelser (”stories”) som skapas för att övertyga (eller övertala).

Forskningen ställer tre fallstudier i framförallt en svensk kontext i fokus: (a) omställnings- och klimatpolitik, (b) användningen av genteknik (såsom CRISPR) i mat och jordbruk och (c) naturvägledning.

WP4, Governance, collaboration and resistance in environmental communication

Leds av: Martin Westin, forskare vid avdelningen för miljökommunikation, institutionen för stad och land, SLU

Samverkan är en viktig arbetsform i hållbarhetsomställningen. Om aktörer lyckas kommunicera konstruktivt över sektors- och professionsgränser kan det bidra till acceptans av svåra beslut och bredare deltagande i omställningsarbetet. Men i dagens politiska klimat tycks det allt svårare för aktörer att mötas i konstruktiv anda när de har olika uppfattningar. I det här arbetspaketet vill vi bidra till att göra samverkansarbetet mer kapabelt att hantera spänningar och motstånd. Vi bildar kunskap och tar fram praktiska verktyg för kommunikation med syfte att stärka samverkan som arbetsform i hållbarhetsomställningen.

WP5, Co-creating transformations through environmental communication 

Leds av: Sara Holmgren, forskare vid avdelningen för miljökommunikation, institutionen för stad och land, SLU

WP5 fokuserar på hur hållbarhetstransformationer fungerar. Genom berättande och samskapande metoder och fallstudier i Sverige och Honduras utforskar vi de spänningar och potentialer som uppstår när sociotekniska föreställningar om naturbaserade transformationer interagerar med platsbaserade markanvändningsmetoder. Vi är särskilt intresserade av att samskapa berättelser som överbryggar dikotomin mellan natur och kultur och som är lokalt förankrade men ändå globalt relevanta.

 


Kontaktinformation

Photo of Sofie JoosseSofie Joosse

Programchef Mistra Environmental Communication
Docent i miljökommunikation, avdelningen för miljökommunikation, SLU
Telefon: +46(0)18-672066
E-mail: sofie.joosse@slu.se 
Läs mer om Sofie Joosse på hennes CV-sida 

Porträttbild Eva Friman. Foto.Eva Friman

Programchef Mistra Environmental Communication
Föreståndare
SWEDESD – Centrum för forskning och utbildning om lärande för hållbar utveckling, Uppsala universitet
Telefon: +46 (0)701679174
E-mail: eva.friman@uu.se
Läs mer om Eva Friman på hennes CV-sida