Kontaktinformation
anke.fischer@slu.se, 018 67 35 56
eva.friman@uu.se, 070 167 91 74
Den 18-19 mars höll Mistra Environmental Communication sitt fjärde programmöte. Det digitala mötet samlade deltagarna för reflektion i olika sessioner och workshops.
När programcheferna Anke Fisher och Eva Friman hälsar välkomna till mötet ligger två dagar av sessioner framför oss. Representanter från alla arbetspaket är samlade, både forskare och partners. Liksom andra deltagare som är nyfikna på vad programmet arbetar med. Sedan det tredje programmötet i oktober har mycket hunnit hända inom Mistra Environmental Communication.
Den första punkten för dagen är workshops inom de olika arbetspaketen med temat ”hopp om förändring” där deltagarna i olika former fick diskutera förändring inom ramen för det arbete som de gör inom programmet. Efter mer än år av arbete är lärdomarna fler, vilket eventuellt kan ändra och utveckla visionerna för de iblandade. Dessutom gav workshopen en möjlighet att konkretisera de idéerna som redan finns i de casen man jobbar med.
– Jag ser fram emot att ta med mig de här idéerna om förändring i mitt arbete, säger en av deltagarna när alla WP samlas för en sammanfattning av diskussionerna.
– Det var väldigt intressant och användbart att mötas för att dela erfarenheter från olika organisationer, håller en annan deltagare med om.
Eftermiddagen dag ett fortsatte med flera parallella sessioner för att landa i det som varit och diskutera framtiden. På schemat fanns punkter så som:
Dag två fortsatte med del två av sessionen “The influence of a physical environment on goal activation and sustainable behavior” där Ann Eklund presenterar resultaten av en enkät som deltagarna dagen innan hade möjlighet att fylla i, som i korthet undersöker hur olika rumsliga miljöer uppfattas. Nästa session är en workshop om storytelling där deltagarna fick diskutera konceptet både teoretiskt och instrumentellt utifrån två videoklipp.
Dagens sista session är en drop-in session där deltagarna får ägna sig åt brainstorming kring möjligheter kring think/do-tanks och samarbeten med olika samarbetspartners. Både utifrån egna erfarenheter och vad personerna bakom Acclimatize delar med sig av.
– I den här sessionen har vi möjlighet att expandera det arbete vi gör genom att ta ett steg tillbaka och reflektera. Tänka på hur vi ska nå dit vi vill nå och kanske ta reda på om vi har andra saker vi vill nå, säger Hanna Bergeå som är en av de som håller dagens session.
Ylva Hillström, intendent på Moderna Museet och Svante H. Tirén, frilansande curator bakom Acclimatize berättar att det varit riktigt värdefullt att ha med Mistra Environmental Communication i sitt arbete. Utifrån deras berättelse nämns flera idéer som skulle kunna ske inom ramen för programmet i framtiden.
När zoom stängs ner för sista gången det här mötet har deltagarna många reflektioner att ta avstamp från i arbetet för möjliga förändringar.
anke.fischer@slu.se, 018 67 35 56
eva.friman@uu.se, 070 167 91 74