Blogginlägg

Senast ändrad: 25 maj 2023

Blog posts bild på sidan Stefanie Laubscher från Pixabay.jpg

Senaste blogginläggen från Mistra Environmental Communication 

  • 13 december 2023

    Förnyad passion och bredare perspektiv: Min tid som Communicator-in-Residence

    Foto på Jenny Hansson Under oktober och november 2023 hade jag äran att vara en del av forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication (Mistra EC) som ”Communicator-in-Residence”. Vad innebär det? Det visste varken programmet eller jag riktigt innan.
  • 05 december 2023

    Reflektioner över fyra år med Mistra miljökommunikation

    Efter fyra år av forskning, praktisk samverkan och utforskning av nya arbetssätt, går den första fasen av forskningsprogrammet Mistra miljökommunikation mot sitt slut. Programmet har bedrivits av forskare från flera olika discipliner vid sju universitet i fyra länder, affilierade partners i ännu fler länder samt ett antal strategiska samhällspartners utanför universitetsvärlden. Vid slutet av en sådan process faller det sig naturligt att ta ett steg tillbaka och reflektera över var vi befinner oss idag, fyra år senare. Vad har vi lärt oss? Har vi uppfyllt de mål vi satte för de första åren? Har programmet lämnat det bidrag vi tänkte oss, såväl forskningsmässigt som till verksamheter utanför akademin?
  • 31 maj 2023

    Samskapande för restaurering av ekosystem – reflektion från Mosquitia

    Porträttbild av man. Foto. Det är med skräckblandad förtjusning som man anländer till Miskiternas hemland i de östra delarna av Honduras. Ett vidsträckt men på sätt och vis vackert gräslandskap breder ut sig bortom huvudstaden Puerto Lempiras gränser. Var är alla träd? Var är regnskogen skulle nog många undra.
  • 25 maj 2023

    Snusmumrikens byxor: Hur görs den hållbara konsumenten?

    Tre personporträtt på rad.   "- Jag tror att byxorna får bli lite äldre först, sa Snusmumriken. De har inte min form.
  • 11 april 2023

    Rättighetsbaserad dialog – nödvändig del i en rättvis grön omställning

    Kaisa Raitio, Annette Löf. Norra Sverige är tänkt att spela en avgörande roll i Sveriges och hela Europas gröna omställning. För att kunna genomföras i praktiken måste förändringsprocesserna utformas så att besluten uppfattas som rättvisa och legitima av de som berörs mest. Annars kommer omställningen att blockeras av ökande konflikter. Respekt för samers rättigheter är en kritisk del i en rättvis omställning. Tvärtemot de nordiska ländernas höga svansföring i mänskliga rättigheter internationellt, visar vår forskning inom Mistra Environmental Communication att det finns stora brister i hur samiska rättigheter beaktas i de samråd och policydialoger som avgör hur marker och resurser förvaltas i Sápmi. I denna bloggtext undersöker vi hur ett rättighetsbaserat perspektiv på dialog och naturresursförvaltning skulle kunna se ut. Vi menar att det är en olöst och kritisk fråga för omställningen i de nordiska länderna. Vill vi se en rättvis omställning globalt, behöver vi visa att urfolks rättigheter och en grön omställning går att förena här hemma.

Blogginlägg arkiv


Kontaktinformation

Porträttbild Maria Arpe. Foto. Maria Arpe

Kommunikatör 
Sveriges lantbruksuniversitet
Avdelningen för miljökommunikation,
Institutionen för stad och land 
Uppsala, Sverige

Telefon: +46 (0)18-67 20 66
E-mail: maria.arpe@slu.se