Ett verktyg för dialog- och samverkansledare

Senast ändrad: 27 mars 2023
Programmöte mars 2023.

Dialog och samverkan ligger i tiden. Hållbarhetsutmaningar hanteras allt oftare över sektors- och professionsgränser och medborgare bjuds in till att delta i politiska processer och omställningsarbete. Sådana mjuka former av styrning innebär att tjänstepersoner, kommunikatörer och konsulter blir ansvariga för att leda dialoger och samverkan.

 

Ledarskap i dialoger och samverkan är en balansgång mellan att leda och följa en grupp. Ledare behöver i många situationer ta ett steg tillbaka så att gruppen själv kan ta ägarskap över sin gemensamma fråga. Samtidigt kräver andra situationer att ledare kliver fram och ger den tydlighet som behövs för att gruppen ska kunna nå sina mål.

För att leda dialoger och samverkan krävs alltså att du har förmåga att anpassa ditt ledarskap till vad situationen kräver. Ledarskapsförmåga kan du utveckla genom reflektion över de svåra situationer du ställs inför. Att lära genom reflektion handlar om att utöka din handlingsrepertoar genom att tolka mångtydiga situationer och nyfiket undersöka hur du kan och bör agera. Det är ofta en fråga om att ifrågasätta det du tar för givet; en fråga om att förflytta gränserna för vad du kan förstå och vad du kan göra.

Vi hoppas att Reflektionscykeln kan hjälpa dig att reflektera och lära. Vi som utvecklat verktyget är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Uppsala universitet. Idéerna bakom Reflektionscykeln är utvecklade tillsammans med dialog- och samverkansledare inom ramen för forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication.

 

Tillbaka till inledningen.


Kontaktinformation