Landet runt med Grazing Living Labs

Senast ändrad: 14 december 2023
En grupp människor på studiebesök i nötstallet på Götala. Foto.

Genom Grazing Living Lab har SustAinimal möjlighet att undersöka, och belysa olika typer av betesdrift. Hur de bedrivs idag, och hur de skulle kunna bedrivas i framtiden. Det finns tre ”labs” – ett i Skåne (Nod Syd), ett i Västra Götaland (Nod Väst) och ett i Västerbotten (Nod Norr). I alla tre finns lantbrukare, gårdar, forskare och intressenter som undersöker vilka betesstrategier som passar bäst i respektive region. Här kommer senaste nytt från studiebesöket i Nod Väst.

Nod väst

I Nod Väst arbetar Andrea von Essen som är projektledare på Agroväst och Elisabet Nadeau som är forskningsledare på Hushållningssällskapet Sjuhärad och SLU i Skara. De är överens om att noderna är styrkan i SustAinimal, och hur viktigt det är att alltid utgå från lantbrukarnas behov.

–       Förutsättningarna skiljer sig åt från nord och syd. Det behöver vi ta hänsyn till. Så i vårt arbete ingår att ta reda på vad varje enskild lantbrukare vill eller behöver förändra på sin gård, när det gäller betesstrategi. Sedan behöver vi koppla det vidare till hållbara system. Hållbarhetsfrågan är central i SustAinimal, säger Elisabet Nadeau.

Den 16 november samlades cirka 50 personer, varav 15 från SustAinimal, för ett gemensamt studiebesök. Temat var bioraffinering av vall. På förmiddagen var det naturbruksskolan Sötåsen, i Töreboda, som var värd. Sötåsen är ett centrum för ekologiskt och hållbart naturbruk med eget bioraffinaderi för vall. Under studiebesöket visade de upp sitt cirkulära system. Det bjöds på flera presentationer om raffinaderiets processteknik, och om de utfodringsförsök som gjorts på grisar, mjölkkor och ungdjur. De utgår från ensilage som råvara och utvinner, via raffinaderi-anläggningen, pressjuice till grisarna och presskaka till mjölkkorna. På eftermiddagen fortsatte besöket på Götala, utanför Skara, som är SLU:s anläggning för nöt- och lammköttsforskning.

–       Det var en fullmatad dag. Personligen tycker jag det var värdefullt att det var så bred publik på plats – allt från lantbrukare och rådgivare till regionrepresentanter och lärare från naturbruksskolor. Det gör att vi alla får med oss många olika perspektiv. Det är viktigt för nätverket att träffa människor från andra projekt och initiativ som kan bidra med sin kunskap till SustAinimal. Det är värdefullt att utbyta kunskap helt enkelt, säger Andrea von Essen.

Andrea avslutar med en virtuell guldstjärna till alla inblandade organisationer och företag i västra Sverige:

–       Jag upplever att vi har ett väldigt bra samarbete i Nod Väst, vilket är otroligt värdefullt. Man konkurrerar inte med varandra, utan samverkar. Det finns en bra kontakt mellan både lantbrukare, SLU och andra rådgivande organisationer, vilket är fint att se, avslutar Andrea.

 

Läs mer om Grazing Living Lab

 


Kontaktinformation