Lär känna Anna-Karin Karlsson

Senast ändrad: 10 februari 2023
Rund bild med porträttbild på Anna Karin Karlsson som står i bakgrunden med gröna blad i förgrunden. Foto.

Anna-Karin är livsmedelsagronom och projektledare i olika forsknings- och uppdragsprojekt på RISE. Hennes hjärta klappar för livsmedelsproduktion i norra Sverige och hon har tidigare jobbat i mejeribranschen.

Hej Anna-Karin, inom vilket fokusområde arbetar du?

Jag jobbar som nodledare för norr i WP6: Ökad livsmedelsproduktion. Vårt mål är att beskriva djurproduktionens roll i ett framtida livsmedelssystem.   

Vad är din drivkraft?

Min största hjärtefråga är livsmedelsproduktionen i norra Sverige. Vi har inte de bästa förutsättningarna för att odla spannmål, men mycket goda förutsättningar för kött- och mejeriproduktion. Och kött och mjölk kommer fortsätta ha en viktig roll, även i framtiden. Men det måste ske på ett mer hållbart sätt – vi måste ställa om. 

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?

Goda förhoppningar. Vi har skaffat oss bra koll på nuläget och nu hoppas jag att vi bland annat kan motivera så många mjölkgårdar som möjligt att optimera sina betesstrategier och hålla landskapen öppna. 

Vilken är din nästa utmaning? 

Just nu arbetar jag med att identifiera ”Light house farms”. Det handlar om att lyfta gårdar som ligger i framkant och som utmärkt sig lite extra. Genom att låta dem statuera goda exempel, och inspirera andra, kan vi tillsammans visa att det går att förändra till det bättre. Vi letar också efter testgårdar för optimeringsförsök och som kan fungera som exempel på att förflyttningar i en mer hållbar riktning inte behöver vara så svåra. Utmaningen nu är bara att hinna allt det vi tänkt. Målet är att vi ska ha en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i hela landet och att forskning ska kunna nå ut och omsättas i praktiken. 


Kontaktinformation