Elisabet Nadeau

Senast ändrad: 08 januari 2025
Rund bild med porträttbild på Elisabet Nadeau  vid en hög färskt ensilage. Foto.

Elisabet var forskningsledare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad, och på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU i Skara. Hennes mål i SustAinimal var att kunna bidra till att stärka hållbarheten för Sveriges livsmedelsproduktion, bland annat genom att utnyttja de naturliga resurser och goda förutsättningar som finns. Elisabet var en uppskattad och engagerad kollega som tyvärr avled i januari 2024.

Denna intervju med Elisabet är från år 2022.

Hej Elisabet, inom vilket fokusområde arbetar du?

Jag arbetar som nodledare för Väst, inom WP6 – Ökad livsmedelsproduktion. Där jobbar vi bland annat med att beskriva de livsmedelsproducerande djurens roll i ett framtida livsmedelssystem. 

Vad är din drivkraft?

Det viktigaste för mig är att vi får ut forskningsresultaten till lantbrukarna så att vi verkligen kan göra nytta. Tillsammans måste vi skapa ett konkurrenskraftigt och hållbart lantbruk i hela Sverige och se till att utnyttja de goda förutsättningar som finns. Det kan vi bland annat göra genom att satsa mer på vallodling som utgör ungefär hälften av åkermarken. Vallen ger grovfoder åt djuren och är kornas största fiber- och proteinkälla – våra viktiga livsmedelsproducerande nötkreatur som kan förvandla gräs och baljväxter till högkvalitativa livsmedel som mjölk och kött.  

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?

Stora! Jag hoppas verkligen att vi tillsammans kan bidra till en förändring för att kunna stärka hållbarheten för Sveriges livsmedelsproduktion. Det är fint att se hur de olika regionerna kan komplettera varandra, och med det hjälpa varandra att utvecklas. Jag vill också lyfta alla andra projekt, som finansieras på andra sätt men som gör stor nytta. Med alla olika projekt sammantaget har vi en lika bred som ovärderlig kompetens inom SustAinimal.  

Vilken är din nästa utmaning? 

Just nu ser jag fram emot att få bidra till de Living Labs som byggs upp i SustAinimal. Tillsammans med WP2 ska vi identifiera lantbrukare med ett stort intresse för bete. Vi vill fånga upp deras idéer och erfarenheter och bjuda in till fältträffar där vi kan diskutera hur vi kan lyfta betets roll i ett hållbart lantbruk. Lantbrukarna kan testa olika betesarter för att sedan se hur de växer och utnyttjas av djuren. Med lärdom från det kan vi lättare hitta förbättringsområden. Det kan också bidra till att lantbrukarna får större utbyte av varandra. Det finns ju ett gemensamt mål i att kunna utnyttja betet bättre. Vi genomför det här projektet tillsammans med flera andra rådgivningsorganisationer, där Hushållningssällskapet är en av dom.  


Kontaktinformation