Lär känna Fredrik Sundblad

Senast ändrad: 24 mars 2023
Porträttbild på Fredrik Sundblad, LRF. Foto.

Fredrik är ansvarig för LRF kött och bor på, och arbetar från, Gotland. Hans mission är att utveckla och stärka köttproduktionen inom nöt, gris och lamm och ser en stor potential i svensk livsmedelsproduktion. Närmast ser han fram emot vad SustAinimals gemensamma krafter kan bidra till, och att virtuella stängsel ska kunna användas.

Hej Fredrik, vad är din drivkraft?

Att få vara med och driva frågor och förändring inom mitt område köttproduktion. Och att göra det bättre och roligare för alla inblandade. Jag vill alltid lära mig mer och försöka påverka så att våra köttproducenter får en drägligare vardag med bättre lönsamhet. Vi måste alla hitta ett sätt att dela med oss och lära av varandra, det är viktigt.

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal?

Många. Först och främst hoppas jag att man ska få till ett samarbete mellan akademin och näringslivet så att det forskas på rätt saker. Forskarvärlden ska veta att de alltid är välkomna att höra av sig till näringen i ett tidigt skede av ett forskningsupplägg, för att få veta vilken forskning som efterfrågas. Det skulle skapa en bättre dialog och göra att vi tillsammans kan lyckas utveckla och förbättra branschen. Jag ser också att branschen behöver hjälp från SustAinimal för att titta på vilka framtidsfrågor som kan gynna den svenska livsmedelsproduktionen. Vi på LRF Kött vill se en utvecklad och ökad svensk köttproduktion med god lönsamhet för att kunna investera i framtiden – inte minst för en ökad robusthet och beredskap. En annan förhoppning är att få se hur Kunskapsnavet kommer utvecklas, det ska bli spännande. Och så hoppas jag såklart på en dispens från Jordbruksverket så att virtuella stängsel kan börja användas.

Vilken är din nästa utmaning?

Att få virtuella stängsel godkänt. Och att öka användandet av köttrassemin i mjölkbesättningar för att få bättre lönsamhet och mer svenskt nötkött till konsumenterna. En annan av vårens utmaningar är beredskapsfrågan och hur vi ska tänka på det ur ett klimatperspektiv. Men utöver det ser jag massor av möjligheter. Just nu har vi en gynnsam ställning på grund av den höga efterfrågan på svenskt kött. Bland annat ser vi en ökad självförsörjningsgrad inom gris som både beror på ökad grisproduktion, och minskad griskonsumtion. Det finns en otrolig potential i svensk livsmedelsproduktion, det måste vi ta vara på.


Kontaktinformation