Lär känna Pär-Johan Lööf

Senast ändrad: 11 oktober 2023
Porträttbild Pär-Johan Lööf. Foto.

Pär-Johan är, och har varit, R&D Manager Agri på Lantmännen R&D i drygt tio år. Men totalt har han jobbat på Lantmännen i över 20. Han är uppvuxen på ett jordbruk men blev inte bonde själv. Han blev agronom, något han inte ångrar. Idag jobbar han nämligen med det han tycker är lika roligt som viktigt – att identifiera behovet av utveckling, och möta upp det med hjälp av forskning och innovation. Hur kan vi omsätta forskning till realitet? Förutom sitt uppdrag på Lantmännen är Pär-Johan också nybliven representant i SustAinimals styrgrupp. En spännande tid väntar. 

Hej Pär-Johan, inom vilket fokusområde arbetar du? 

WP1 – Ledning och organisation.  

Vad är din drivkraft? 

Jag är uppvuxen på ett jordbruk med mjölkproduktion och växtodling. Och idag jobbar jag med utveckling av svenskt lantbruk. Det är min drivkraft. Och foderfrågan ligger mig varmt om hjärtat. Men det var faktiskt en slump att jag hamnade på Lantmännen, då för över 20 år sedan. Men jag förstår nu att det blev en perfekt match. Det är härligt att jobba i en koncern som ägs av lantbrukarna själva – de är så engagerade och kunniga. Och jag gillar att det vi jobbar för och med är så relevant. Sen är det såklart också spännande att få jobba i en internationell koncern. Att få resa runt mycket och genom det få ett helhetsperspektiv – ena dagen besöker jag en svensk gård, och andra dagen ett universitet, eller kanske ett bageri i Belgien.  

Vilka förhoppningar har du på SustAinimal? 

För mig handlar det mycket om människorna, och framtiden. Eftersom vi haft stora pensionsavgångar i branschen är det avgörande att vi lyckas fylla på med nya skarpa personer. Det gör att doktoranderna spelar en stor och viktig roll just nu. Begåvade personer som kan fortsätta föra forskningen framåt. De är, och kommer vara, ovärderliga resurser. SustAinimal löser så många problem idag, men vi måste också visa att vi kan effektivisera och expandera den svenska djurhållningen. Där ser jag en stor potential i SustAinimal. 

Vilken är din nästa utmaning?  

Att i större utsträckning få alla idéer och forskningsresultat att fungera i praktiken. Det handlar mycket om att få forskarna att landa resultaten så att de blir användbara. Forskning får inte bara resultera i publiceringar och papper, utan det centrala är ju att det ska gå att använda i praktiken. Idag finns så mycket kunskap som inte kommer till användning. Men det gäller också att hitta lantbrukare som har både ork och kapital till att få det att funka. Det finns inte alltför mycket pengar där ute för banbrytande innovationer. En annan stor utmaning just nu är såklart att förhålla sig till, och hålla jämna steg med, omvärlden. Oförutsägbarheten. Krig. Spannmålspriserna. Klimatförändringarna. Och klimatanpassningar. Hur får vi korna att trivas i ett varmare klimat till exempel. Inga små utmaningar.  
Men sist men inte minst är jag otroligt glad och tacksam över att vara nybliven representant i SustAinimals styrgrupp. Det är såklart en utmaning i sig, och ett jättespännande uppdrag. Jag ser fram emot att få vara med och ytterligare kraftsamla och flytta fram positionerna. Och att få bidra till mer svenskt på tallriken. 
 


Kontaktinformation