SustAinimal –
- Arbetar för att medverka till utvecklingen av konkurrenskraftiga, hållbara och resilienta lantbruk och livsmedelssystem i Sverige.
- Tittar på livsmedelssystemet i sin helhet för att komma åt de komplexa sammanhangen, och för att hitta hållbara lösningar.
- Är en plats för dialog och en brytningsplats för olika behov, perspektiv och målsättningar.
- Utmärks av forsknings- och partnersamarbeten mellan aktörer från akademi, företag, branscher och myndigheter.
- Står på vetenskaplig grund och går dit forskningen leder, också när den är motstridig.
Arbetar utifrån ett helhetsperspektiv
Världen delar stora utmaningar i klimatomställning, bevarandet av biologisk mångfald, cirkulära system och hållbar tillväxt. Produktion och konsumtion av mat behöver förändras i grunden. Också i Sverige.
Omställningen kräver att forskningen har ett helhetsperspektiv, väger samman för- och nackdelar, skapar modeller som hjälper oss att se samband och effekter, studerar och utvärderar modellerna. Det arbetar SustAinimal med.
SustAinimal har idag 17 partners med en bred representation från universitet, forskningsinstitut, branschorganisationer och företag. Tillsammans ställer vi angelägna och svåra frågor. Vi delar kunskap och bygger ny kunskap. Och vi arbetar intensivt för att hitta lösningar på komplexa problem. Själva forskningen görs av doktorander och unga forskare i projekt i SustAinimal Academy.
En omställning där många aktörer finns med
Ingen kan veta hur de svenska livsmedelssystemen ser ut i framtiden. Men det vi säkert vet är att i en ansvarsfull omställning behöver forskningen gå före. Och att många aktörer samverkar. SustAinimal går dit forskningen leder, och vi fokuserar på en omställning där många aktörer finns med.
De framtida livsmedelssystemens hållbarhet, konkurrenskraft och resiliens hänger på att lantbruken kan livnära sig på att producera hälsosam mat. SustAinimal utgår från den nationella livsmedelsstrategins målsättningar, och tittar på lönsamheten i hela värdekedjan, från gård, till förädling och försäljning.
Vi studerar hur mycket mat livsmedelsystemen producerar och vilka ekosystemtjänster de ger, och väger de värdeskapande leveranserna mot djurgårdarnas påverkan på miljö och klimat. SustAinimal tittar också på livsmedelssystemens förmåga att fortsätta leverera också om något oförutsett händer, som extremväder, kris eller krig.
Ett bättre användande av jordbruksmarkerna
Sverige är ett långt land med olika förutsättningar för livsmedelsproduktion, med skillnader i klimat, mark och i närhet till konsumenter. SustAinimal fokuserar inledningsvis på tre regioner, Västerbotten, Västra Götaland och Skåne för att undersöka hur olika geografiska lösningar kan gynna livsmedelsförsörjningen i Sverige.
En stor del av svensk jordbruksmark används idag för att producera djurfoder. SustAinimal undersöker hur marken kan användas för att få ut generera så mycket näring, livsmedel, viktiga miljö- och samhällsvärden som möjligt, både från växtodling från djurhållning.
De senaste åren har naturbetesmarken i Sverige minskat så mycket att arter som bara existerar där gått förlorade. Det är bara betande djur som kan hålla naturbetesmarkerna levande. SustAinimal undersöker därför också hur viktigt det är för odlingssystem och ekosystem att restaurera och öka användningen av naturbetesmarker.