Hoppa till huvudinnehåll

Lantbruk och livsmedel

Naturen och maten har stor betydelse för människans livskvalitet och hälsa. Det handlar om att anta utmaningar som att odla på säkra, miljövänliga och effektiva sätt med minsta möjliga påverkan. Nästan all mat du äter och mycket av dina kläder tillverkas av råvaror som tas fram inom lantbruk i Sverige eller i andra länder. Det gör lantbruket livsviktigt för människan.

Agronom - Ekonomi

Välkommen till en ekonomiutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Agronom - Djur

Vill du arbeta med hållbar livsmedelsproduktion och djur. Bidra till friska och välmående mjölkkor, hållbar äggproduktion eller klimatanpassad fiskodling till vår svenska matförsörjning? Då är agronomprogrammet djur något för dig. 

 

Agronom - Livsmedel

Vill du kunna skapa livsmedel av hållbara råvaror? Vill du veta om det är nyttigt att äta insekter eller om tång kan användas för framtidens proteinförsörjning? Läs till livsmedelsagronom och påverka framtidens livsmedelsförsörjning.

Agronom - Mark/växt

Det vi odlar är basen för vår livsmedelsförsörjning. Hur kan vi producera tillräckligt med mat av hög kvalitet men samtidigt ta hänsyn till ekonomi och omgivande miljö? Som mark- och växtagronom har du eftertraktad kompetens som behövs för att utveckla framtidens hållbara odlingssystem.

Trädgårdsingenjör - odling

Vill du ansvara för professionell och hållbar odling av närproducerad mat eller växter för gröna miljöer? Då ska du bli trädgårdsingenjör.

Djur och hållbarhet

Intresset kring mat och produktionen av den bara ökar. Friska mjölkkor, hållbar äggproduktion, och klimatanpassad fiskodling är exempel på viktiga inslag i vår svenska matförsörjning.

Livsmedelsprogrammet

Hur är maten sammansatt och vad gör den nyttig? Påverkas produktkvalitén av hur råvaran hanteras och hur vi tillverkar livsmedlen? Hur bedömer man om maten är skadlig? Läs livsmedelsprogrammet och bli expert på säker mat.

Lantmästare

Vill du lära dig helheten inom teknikintensiva och energieffektiva lantbruks- och livsmedelsföretag? Lantmästare är starkt efterfrågade på arbetsmarknaden, för sina breda kunskaper om resurser och metoder för lantbruk, företagsekonomi, arbetsledning, marknad och samspel med miljö och samhälle.

Bild av gröna veteax på en åker.

Växtodlingsprogrammet

Vill du vara med och påverka framtidens livsmedelsförsörjning? Växtodlingsprogrammet ger dig kunskap om odling av jordbruksgrödor och om vad som krävs för att producera livsmedel på ett hållbart sätt. Programmet leder till en kandidatexamen i biologi och är även grunden för att bli mark/växtagronom.

Agricultural Economics and Management

Agricultural Economics and Management - masterprogram

Vill du arbeta med ekonomiska frågor inom lantbruk, livsmedelsproduktion och naturresurser? Då är det här rätt program för dig.

Sustainable Food Systems

Det här är masterprogrammet för dig som siktar på att bli expert på hållbara livsmedelssystem och som vill ta dig an utmaningar i hela livsmedelskedjan.

Agroecology

Agroecology - masterprogram

Vill du bli expert på agroekologi och jobba med komplexa hållbarhetsfrågor inom livsmedelsproduktion? Då är det här rätt program för dig.

Forest and Landscape

Forest and Landscape

På utbildningen tas ett helhetsgrepp om skogslandskapet och dess betydelse för samhället genom en kombination av olika perspektiv på skog och landskap, miljö och ekonomi, skötsel och vård, stad och land. 

Agricultural, Food and Environmental Policy Analysis

Agricultural, Food and Environmental Policy Analysis - masterprogram

På det här programmet lär sig studenterna att analysera och utforma riktlinjer med fokus mot mat-, lantbruks- och miljösektorerna.

Kvinnor skördar på ett teplantage.

Rural Development and Natural Resource Management - masterprogram

Vill du lära dig mer om landsbygdsutveckling och naturresursfrågor för att kunna vara med och påverka klimatförändringarna? Då är det här rätt program för dig!

Publicerad: 21 november 2024 - Sidansvarig: study@slu.se
Loading…