Hur kan jag bli doktorand?

Senast ändrad: 25 september 2024

SLU utlyser kontinuerligt nya utbildningsplatser för doktorander. Ungefär 100 doktorander antas årligen till forskarutbildningen.

Du hittar lediga forskarutbildningsplatser genom att klicka på fliken "Doktorand" på sidan "Lediga anställningar vid SLU". Annonserna beskriver krav på förkunskaper, forskarutbildningsämne, innehåll i utbildningen mm.

Om du vill ansöka så klicka på "Ansök" och följ instruktionerna.

Grundläggande behörighet

För att bli antagen måste du:

  • ha en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
  • kunskaper i Engelska som motsvarar En B/6 (se nedan),
  • bedömas ha potential och kompetens som krävs för att genomföra utbildningen.

Urval

De blivande handledarna bedömer lämplighet och förmåga hos de sökande genom att läsa deras examensarbete eller motsvarande och kallar de som verkar bäst till en intervju. Under intervjun informeras den sökande om utbildningen och det specifika avhandlingsarbetet. Den sökandes tidigare utbildning och examensarbete diskuteras.

Du behöve inte skicka in vidimerade kopior förrän du har kallats till en intervju. I formuläret för ansökan bifogar du vanliga kopior av dina intyg och betyg. Om du blir kallad till en intervju finns information om hur du går tillväga för att SLU ska kunna verifiera dina intyg. Observera att rutinerna skiljer sig åt beroende på om du har en svensk eller utländsk examen. Läs mer om detta på de expanderbara flikarna längre ner. 

En av de sökande antas av fakultetsnämnden till forskarutbildning.

Läs om vad det innebär att vara doktorand. Du hittar mycket information om SLU:s forskarutbildning på universitetets medarbetarwebb.

 

Försörjning med personligt stipendium?

Planerar du att finansiera dina studier med ett personligt stipendium?

SLU accepterar försörjning genom stipendier fram till dess att den återstående studietiden enligt den individuella studieplanen motsvarar tre års heltidsstudier. Det finns begränsningar för vilka typer av stipendier som accepteras, för mer information läs SLU:s antagningsordning för forskarutbildning. Svenska universitet tar inte någon avgift för forskarutbildning, men för att kunna anta dig till utbildningen SLU kräver att du har en viss summa pengar per månad till hands för levnadskostnader – se doktorandstegen. Beloppet ska beräknas med avdrag för skatteavdrag, vilket är cirka 32,2 % av inkomsten (ett medelvärde för de svenska kommunerna).

Observera att antagningen föregås av en detaljerad granskningsprocess och att det är fakultetsnämnden som antar nya doktorander till utbildning på forskarnivå. Du bör därför inte skriva på något stipendiekontrakt etc. innan du har fått ett formellt antagningsbesked från en fakultetsnämnd.

Krav på kunskaper i engelska

Gymnasiebetyg som motsvarar Engelska B/6 från svenskt gymnasium är ett grundläggande krav. För sökande som inte har betyg från svenskt gymnasium krävs intyg från internationellt språktest (TOEFL, IELTS eller Cambridge ESOL) i enlighet med krav på www.universityadmissions.se. Sökande med en "Bachelor´s degree" från ett universitet där engelska är det enda undervisningsspråket kan medges undantag från krav på språktest om de uppfyller kravspecifikationerna i "The International Handbook of Universities" utgiven samma år som examen utfärdades.

När det gäller resultat från TOEFL ska det komma direkt till SLU från Educational Testing Service (ETS). Koden som då ska användas är 1185.

Vidimering av svenska akademiska meriter

Har du akademiska meriter från ett svenskt lärosäte behöver vi kunna verifiera dina meriter antingen via antagningssystemet eller via vidimerade kopior. Finns inte dina meriter i antagningssystemet (till exempel om du tagit examen innan 2007) krävs vidimerade kopior på dina dokument.

En vidimering innebär att en person intygar att kopian överensstämmer med den uppvisade originalhandlingen. En person som har sett både originalhandlingen och kopian vidimerar genom att skriva sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på kopian så att SLU vid behov kan kontakta personen.

Tänk på att:

  • Varje kopierad sida måste vidimeras separat och vidimeringen måste vara så tydlig att SLU kan kontakta den person som vidimerat dokumenten om det skulle behövas.
  • En stämpel som endast säger "True copy certified" accepteras inte.
  • Skicka aldrig in originaldokument.
  • Kopior av kopior accepteras inte.
  • Bifoga de vidimerade kopiorna på originalspråk. Om dessa är skrivna på ett annat språk än svenska, danska, norska, engelska, franska eller tyska ska du även skicka med en officiell översättning. Denna översättning ska vara till svenska, engelska, franska eller tyska.

Vidimering av utländska akademiska meriter

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende i tid är det viktigt att vi redan från början får in rätt dokument från dig. Har du utländska akademiska meriter krävs vidimerade kopior för att bedömningen ska kunna genomföras.

Skicka aldrig in originaldokument. SLU ansvarar inte för att originaldokument skickas tillbaka. Alla kopior av dokument måste vara tydligt vidimerade som sanna kopior av original av utfärdande lärosäte eller notarius publicus. Vidimeringar gjorda av andra än dessa accepteras inte. Svensk notarius publicus kan vidimera kopior av orginal oavsett orginalets språk om du personligen besöker dem och tar med orginalen. 

Vidimerade kopior måste vara kopior av original. Kopior av kopior accepteras inte.

För att vidimera kopior måste både originalet och kopian visas upp för utfärdande lärosäte eller notarius publicus som utför vidimeringen. Varje sida måste vidimeras separat och tydligt vara:

  • undertecknad av vidimerande tjänsteperson,
  • stämplat av utfärdande lärosäte eller notarius publicus,
  • märkt med namn och adress eller registreringsnummer (om möjligt) till vidimerande tjänsteperson. Detta måste vara skrivet på så sätt att det är läsbart och därmed möjligt för SLU att kontakta vidimerande tjänsteman om behov finns. En stämpel med "True copy certified" eller dylikt accepteras inte.

Observera att:

  • Bifoga de vidimerade kopiorna på originalspråk. Om dessa är skrivna på ett annat språk än svenska, danska, norska, engelska, franska eller tyska ska du även skicka med en officiell översättning. Denna översättning ska vara till svenska, engelska, franska eller tyska.
  • Om examen är utfärdad i Kamerun, Kanada, Eritrea, Etiopien, Ghana, Nigeria eller USA så måste de akademiska meriterna skickas direkt från lärosätet till SLU:s registrator med hänvisning till diarienummer i annonsen.
  • Vissa länder kan ha andra krav. Var vänlig se www.universityadmissions.se för mer information.

 För specifika frågor om vidimering kontakta: antagning@slu.se 


Kontaktinformation

LTV-fakultetens studierektorer för forskarutbildning:

Helene Larsson Jönsson, Alnarp. Tel: 040-415370. Ansvarig för naturvetenskapliga och teknologiska ämnen.
Åsa Klintborg Ahlklo, Alnarp. Tel: 040-415421. Ansvarig för humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen.

NJ-fakultetens studierektorer för forskarutbildning:

Elisabet Lewan, Uppsala, Tel: 018-67 26 29
Robert Glinwood, Uppsala, Tel: 018-67 23 42

S-fakultetens vicedekan för forskarutbildning:

Göran Spong, Umeå. Tel: 0730-350641

VH-fakultetens studierektor för forskarutbildning:

Carl-Gustaf Thulin, Uppsala. Tel: 0705-64 53 58

 

För generella frågor om forskarutbildningen vid SLU: 

Lotta Jäderlund eller Eva Stening