Djurparksdjurens beteende
Denna distanskurs riktar sig till dig med en önskan om att lära dig mer om beteende och behov hos djur som lever i djurpark men även deras evolutionära ursprung och anpassningar. Kursen kommer belysa hur olika aspekter av djurparksmiljön, så som inhysning, utfodring och besökare, kan påverka djurens beteende och välfärd. Genom fördjupade kunskaper och ökad förståelse för vilka begränsningar som djuren ställs inför i djurparksmiljön och hur dessa påverkar djurens beteende och välfärd kan också djurens välfärd förbättras. Kursen ger dig även verktyg för kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt så att du kan fortsätta ditt livslånga lärande om djurparksdjurens beteenden även efter kursens slut. Möten med andra kursdeltagare och en del praktiska övningar bidrar till ett ökat kontaktnät.
Information från kursledaren
Självregistreringen på kursen är nu öppen- tänk på att om ni inte registrerar er senast på måndag 28/8 förlorar ni er plats på kursen. Har ni problem med registreringen måste ni höra av er innan dess.
Om ni vet att ni inte kommer gå kursen får ni gärna tacka nej till platsen så att vi kan kalla reserver.
Välkomna till Djurparksdjurens beteende!
Kursen är en distanskurs som har två obligatoriska träffar. Träffarna kommer vara helgerna v.40 och 48. Om ni vill gå kursen behöver ni därför planera för att vara på Nordens Ark den 7-8e oktober och i Skara den 2-3e december. Dessa dagar kommer vara fullspäckade och räkna med 9-16 de dagarna. Resa, kost och logi behöver ni själva stå för och ordna, men vi kommer återkomma med tips och såklart mycket mer information, närmre inpå kursstart.
Schema för kursträffarna hittar ni i menyn till höger. I övrigt har vi inga gemensamma moment tillsammans med hela kursen. Vid några tillfällen behöver ni komma överens med era studiekamrater om tider att göra vissa uppgifter- mer information kommer finnas på Canvas när ni är antagna och registrerade på kursen.
Kursen brukar ha många sökande och därmed många reserver, så ha koll i sommar när antagningsbeskeden kommer så att ni inte glömmer bort att tacka ja till er plats.
Under första halvan av augusti kommer ni som är antagna till kursen få ett välkomstmail. Har ni frågor om kursen innan det (eller efter för all del) kan ni maila Jenny eller Lisa, våra mailadresser hittar ni i menyn till höger.
Hälsningar
Jenny och Lisa
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1291-10032 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1291
Läsåret 2024/2025
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10043)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2022/2023
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10319)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10295)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10141)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10229)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10220)
2018-09-03 - 2019-01-20
Läsåret 2017/2018
Djurparksdjurens beteende (BI1291-10292)
2017-08-28 - 2018-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1291 Djurparksdjurens beteende, 7,5 Hp
The behaviour of zoo animalsÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Djurparksdjurens beteende | 5,0 | 0402 |
Djurparksdjurens beteende, examination | 2,5 | 0403 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge kunskaper om vilda och domesticerade djurparksdjurs beteende, behov och evolutionära ursprung med fokus på hov- och klövdjur samt rovdjur.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
översiktligt redogöra för djurparksdjurens beteende, behov och evolutionära anpassningar,
beskriva och redogöra för de begränsningar som djur ställs inför i djurparkernas miljöer,
beskriva och förklara hur man kan miljö- och beteendeberika miljöer i djurparker,
beskriva orsaker bakom och åtgärder för att förebygga djurparksdjurs beteendestörningar,
översiktligt redogöra för den djurskyddslagstiftning som reglerar djurparksdjurens inhysningsmiljöer,
bedöma och redogöra skriftligt och muntligt för sambandet mellan djurparksdjurens välfärd och inhysningsmiljö,
under handledning granska och diskutera vetenskaplig litteratur angående djurparksdjurs beteende,
översiktligt redogöra för etologisk metodik avseende djurparksdjuren.
Innehåll
Kursen innehåller biologi, evolutionärt ursprung och beteende hos djur i svenska djurparker. Kursen kommer vidare att behandla beteenden, motivationssystem och hur dessa har utvecklats. Kursen kommer också att belysa påverkan av inhysning, utfodring och besökare på djurens beteende och välfärd. Dessutom innehåller kursen berikningsproblematiken och hur djurparkernas miljöer bäst kan utformas, samt dess koppling till beteendestörningar.
Fokus under kursen kommer bland annat att läggas på de begränsningar som djuren ställs inför i djurparkernas miljö och hur dessa begränsningar påverkar djurens beteende. I kursen tränas även förmågan att bedöma djurparksdjurens situation i olika miljöer. Dessutom kommer du också att få en överblick över orsakerna bakom och åtgärder för att förebygga problem hos djurparksdjur, samt en inblick i den lagstiftning som styr djurparkernas verksamhet och offentlig förevisning av vilda djur. Under kursen genomförs ett projektarbete.
Kursen genomförs på distans med två obligatoriska helgträffar (lörd-sönd), en på Nordens Ark och en i Skara. Förutom föreläsningar ingår t ex obligatoriska övningar, seminarier och projektarbete.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är utformad som en distanskurs med två fysiska träffar med tyngdpunkten lagd på distansundervisning. Det är en nödvändighet att den studerande har tillgång till dator och möjlighet till internetuppkoppling. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. Kursens helgmoment är obligatoriska. Kursen drivs genom ett samarbete med Nordens Ark. Kostnader för studenten i samband med eventuella studiebesök kan förekomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Zoo Animals - Behaviour, Management and Welfare Författare: Hosey, G., Melfi, V, Pankhurst, S ISBN: 9780199693528 [Zoo Animals - Behaviour, Management and Welfare] (https://www.adlibris.com/se/sok?q=zoo-animals-9780199693528)