Inventeringsmetoder för vilt och fisk
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1302-10170 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1302
Läsåret 2022/2023
Inventeringsmetoder för vilt och fisk (BI1302-10227)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Inventeringsmetoder för vilt och fisk (BI1302-10102)
2021-08-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
Inventeringsmetoder för vilt och fisk (BI1302-10024)
2020-08-31 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Inventeringsmetoder för vilt och fisk (BI1302-10050)
2019-09-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Inventeringsmetoder för vilt och fisk (BI1302-10087)
2018-09-03 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1302 Inventeringsmetoder för vilt och fisk, 15,0 Hp
Fish and Wildlife Census TechniquesÄmnen
Skogsvetenskap Biologi Biologi SkogsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0301 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundnivå inklusive- 60 hp biologi inklusive 15 hp ekologi eller
- 60 hp skogsvetenskap inklusive 15 hp ekologi eller
- 60 hp naturresursförvaltning inklusive 15 hp ekologi eller
- 60 hp miljövetenskap inklusive 15 hp ekologi
och
Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att studenten skall lära sig planera, tillämpa de viktigaste inventeringsmetoderna för vilt och fisk, lära sig analysera och tolka resultaten från sådana undersökningar, samt förstå etiska aspekter vid insamling och märkning av djur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Planera för inventering av vilt- och fiskpopulationer på basis av problemformulering, metodval, resursbehov, samt djurrättsetiska och juridiska krav.
Tillämpa ett urval av inventeringsmetoder som är viktiga för hållbar vilt- och fiskförvaltning.
Analysera, tolka, presentera och diskutera data och resultat som insamlats med olika inventeringsmetoder.
Relatera hanteringen av vilda djur i samband med inventering och provtagning till gällande djurrättsetiska och juridiska krav.
Innehåll
Studenterna ska genomföra ett individuellt projekt med syftet att skatta antalet individer eller täthet av en djurart. Studenten väljer en art och artvalet koordineras inom kursen för att undvika att flera studenter väljer samma art och för att öka mångfalden av metoder. Projektet skall utmynna i en skriftlig rapport och en muntlig redovisning. Studenterna har tillgång till handledning under projektet men tyngdpunkten ligger på eget arbete där de tar hjälp av vetenskaplig litteratur. Ett antal fallstudier kommer också att presenteras under kursen.
Genom lärarstödd träning ges studenterna möjlighet att planera, genomföra, sammanställa och redovisa resultaten för ett urval av inventeringsmetoder.
Studenterna använder generella dataprogram (t ex R och Excel) och även metodspecifika mjukvaror för att lära sig analysera data från olika typer av inventeringsmetoder. Ett antal övningsuppgifter underlättar studenternas lärande, en del övningar kan vara obligatoriska och varierar från år till år
En översikt av svensk och europeisk djurförsökslagstiftning, samt organisation ges med avseende på hantering av vilda djur i forsknings- och förvaltningssyfte. I ett antal föreläsningar belyses etiska aspekter av försöksdjurens stress, oro, smärta och lidande. Metoder för provtagning, bedövning och sövning liksom olika injiceringsmetoder demonstreras. Avsnittet omfattar även genomgång och övningar som rör ansökan till försöksetisk nämnd.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig projektrapport och muntlig presentation, godkänt deltagande i obligatoriska moment, godkänd skriftlig tentamen.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är samplanerad med och ingår i masterprogrammet - Skötsel av fisk- och viltpopulationer men är öppen för andra studenter.Studenter på Jägmästarprogrammet uppnår förkunskapskrav 15 hp ekologi genom att läsa de två första åren på Jägmästarprogrammet. Kravet om 15 hp ekologi kan även uppnås genom kursen SG0251 Forest Ecology 15 hp.
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö