Insekternas mångfald och bevarande
Målet med kursen är att ge deltagarna användbara kunskaper för praktiskt arbete med insekter i naturvårdssammanhang. Kursen kopplar teori om insekternas mångfald, bevarande och levandssätt med praktisk fältkännedom om insekter och deras livsmiljöer, inventeringsmetodik, artbestämning och rapportskrivning.
I kursen ingår insektssök i fält, projektarbete, inlämningsuppgifter och seminarier. Fältbesöken ägnas åt insekter, deras livsmiljöer och metoder för att kunna studera dem. Inlämningsuppgifterna och seminarierna behandlar frågor relaterade till insekternas mångfald och bevarande, t ex rödlistning, insekters ekologi och ekosystemfunktion. En betydande del av kursen utgörs av ett egenvalt inventeringsprojekt där man får träna planering av projektet, bestämning av insamlade insekter, analys av resultaten och att skriva en rapport.
Information från kursledaren
Uppsala 2024-03-08
Välkomna till kursen Insekternas mångfald och bevarande!
Viktigt att veta är att vi börjar med en obligatorisk fältvecka på plats på Ultuna. Den ligger veckan före ordinarie terminsstart dvs. den 26 - 30 augusti (vecka 35). Detta är för att man ska kunna läsa parallellt med andra kurser.
Under resten av hösten ligger alla lektioner uppe digitalt och kan genomföras när det passar en själv. Under två dagar i oktober finns möjlighet (frivilligt) till att träna artkunskap på Ultuna. De sista två dagarna på terminen i januari är det seminarium och tentamen med obligatorisk närvaro.
I övrigt har vi inga obligatoriska närvarotillfällen utan man gör sina moment då det passar.
Vänliga hälsningar,
Mats
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Andra kursvärderingar för BI1357
Läsåret 2023/2024
Insekternas mångfald och bevarande (BI1357-50011)
2023-08-21 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Insekternas mångfald och bevarande (BI1357-10107)
2022-08-22 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Insekternas mångfald och bevarande (BI1357-10316)
2021-08-23 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Insekternas mångfald och bevarande (BI1357-10293)
2020-08-24 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Insekternas mångfald och bevarande (BI1357-10217)
2019-09-02 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1357 Insekternas mångfald och bevarande, 7,5 Hp
Insect Diversity and ConservationÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande30 hp biologi eller
30 hp skogsvetenskap
Mål
Kursens syfte är att ge studenterna kunskaper som är användbara vid professionellt arbete med insekter i naturvårdssammanhang. Fokus ligger på praktiska aspekter såsom fältkännedom om insekter och deras livsmiljöer, inventeringsmetodik, artbestämning och rapportbeskrivning, men kursen innehåller också teori om insekternas mångfald, dess betydelse och bevarande.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
med hjälp av bestämningsnycklar bestämma i stort sett vilken svensk insekt som helst till familj och för vissa specifika grupper också till art.
identifiera terrestra livsmiljöer som är särskilt värdefulla för insektsfaunan i Sverige.
för dessa livsmiljöer kunna ge exempel på ekologiska och taxonomiska grupper av insekter som är av stort intresse för att de är hotade eller utför viktiga ekosystemtjänster och för dessa föreslå lämpliga inventeringsmetoder och bevarandeåtgärder
dra slutsatser och bedöma osäkerheter från naturvårdsinriktade insektsinventeringar
planera, genomföra och rapportera en insektsinventering
Innehåll
Innehåll
På kursen fördjupas studenternas kunskap om insekter, kopplingen till praktiskt naturvårdsarbete tydliggörs och förmågan till självständigt arbete utvecklas.
Kursen innehåller fältbesök, projektarbete, inlämningsuppgifter och seminarier. Fältbesöken ägnas åt insekter och deras livsmiljöer. Inlämningsuppgifterna och seminarierna behandlar frågor relaterade till insekternas mångfald och bevarande, t ex rödlistning, åtgärdsprogram och insekters ekosystemfunktion. En betydande del av kursen utgörs av ett projektarbete där man utför en inventering, bestämmer insamlade insekter, analyserar resultaten och skriver en rapport.
Kursen ges som distanskurs. Projektarbetet, inlämningsuppgifter, aktivt deltagande i seminarier och fältbesök och en skriftlig tentamen är obligatorisk.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkänd muntlig och skriftlig redovisning av projektarbetet, deltagande i obligatoriska kursmoment samt godkända inlämningsuppgifter
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kunskaper motsvarande 1,5 hp i faunistik eller entomologi samt 5 hp ekologi rekommenderas.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Douwes, P.,mfl (1997) Insekter En fälthandbok.
Stenströms Bokförlag, Stockholm ISBN: 9789186448363 (2a uppl).
Boken är slut på förlaget men kopior finns att köpa på SLU service på Ultuna för 180 kronor. SLU service finns i bottenvåningen till Ulls hus.
Första och andra upplaga av boken kan också finnas till salu hos antikvariat på nätet.