Viltförvaltning och viltvård
Information från kursledaren
Kursledningen består av Fredrik Widemo som är kursansvarig och lärare, samt Kenneth Schultze som är lärare. Kursen ges sedan många år av SLU i samarbete med Svenska Jägareförbundet (SJF); Fredrik är universitetslektor vid SLU och Kenneth är yrkeslärare på SJF. Ni kommer även träffa andra föreläsare, såväl forskare vid SLU som myndighetsföreträdare och representanter för intresseorganisationer.
Under kursen samlas gruppen fysiskt vid tre tillfällen under torsdag-fredag. Två träffar sker på Öster Malma Jaktvårdsskola i Södermanland (26-27/9 och 31/10-1/11) och en träff sker i Umeå och Västerbottens inland (17-18/10). De fysiska träffarna är inte obligatoriska, men studenterna rekommenderas att delta. Kursen inleds med en inläsningsperiod fram till första kursträffen, och därefter tillkommer arbetet med att ta fram förvaltningsplaner i grupp. Arbetet med förvaltningsplanerna löper under resten av kursen, och ställer krav på löpande insatser och avstämningar online. Grupperna disponerar själva sin tid för detta.
All gemensam kommunikation sker genom SLU:s kursverktyg Canvas, där vi även kommer att lägga upp dokument och länkar. Informationen kommer uppdateras efter kursstart. Mer information om de fysiska träffarna kommer finnas på kursens Canvassida, som studenterna automatiskt får tillgång till inför terminsstart efter att de tackat ja till kursen.
Därutöver innehåller kursen en digital träff med föreläsningar torsdag-fredag 5-6/12, samt redovisning av förvaltningsplaner tisdagen 14/1 och digital tentamen torsdagen 16/1. I samtliga fall finns det möjlighet att ta del av inspelat material eller åhörarkopior från föreläsningar, men alla moment kan inte spelas in.
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Andra kursvärderingar för BI1417
Läsåret 2023/2024
Viltförvaltning och viltvård (BI1417-10176)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Viltförvaltning och viltvård (BI1417-10270)
2022-08-29 - 2023-01-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1417 Viltförvaltning och viltvård, 15,0 Hp
Wildlife management and implementationÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
60 hp på grundnivå varav 30 hp biologi eller 90 hp inom något av följande ämne:- skogsbruksvetenskap
- skogshushållning
- skogsvetenskap
- lantbruksvetenskap
- miljövetenskap
- juridik
- ekonomi
- statsvetenskap
Mål
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla sin förmåga att förstå olika aktörers roll och betydelse inom viltförvalning samt hur man bör upprätta en viltförvaltningsplan i Sverige.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för grunderna i svensk och internationell viltförvaltning
beskriva olika aktörers roll och ansvar i viltförvaltning
redogöra för Viltförvaltningsdelegationernas uppgifter
upprätta en viltförvaltningsplan
redogöra för hur jakt i Sverige organiseras och genomförs.
Innehåll
Kursen har i huvudsak ett nordeuropeiskt perspektiv med fokus på svenska förhållanden. Stor tonvikt läggs på egna projekt inom viltförvaltning där studenterna redovisar i seminarieform. Projektet går ut på att gruppvis upprätta en viltförvaltningsplan för en fastighet. Efter besök på av kursledningen utvalda fastigheter samlar studenterna uppgifter för att sedan formulera en egen förvaltningsplan. De enskilda uppgifterna består i att varje student hanterar enskilda arter och delar i planen. Den gemensamma uppgiften består i att jämka de enskilda arternas förvaltning i ett realistiskt flerartsperspektiv, beskriva detta och diskutera hur förvaltningsmålen skall nås.
Kursens lärandemål uppnås genom självstudier, grupparbeten, föreläsningar, seminarier, exkursioner och
övningar. Via övningar och seminariearbete tränas och vidareutvecklas studentens förmåga till analys, bearbetning, syntetisering och värdering inom viltförvaltning. Exkursioner inom viltförvaltning och praktiska övningar ingår i också. Grupparbete är ett obligatoriskt moment i kursen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen samt godkänd skriftlig och muntlig redovisning. Medverkan i obligatoriska moment krävs för godkänd prestation.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen genomförs i samarbete mellan SLU och Svenska Jägareförbundet.Under kursen samlas gruppen fysiskt vid tre tillfällen under torsdag-fredag. En träff sker i Umeåtrakten och två träffar sker på Öster Malma Jaktvårdsskola i Södermanland. Därutöver innehåller kursen en digital träff torsdag-fredag. Under kursen arbetar studenterna löpande digitalt i grupp med sina förvaltningsplaner, som redovisas digitalt under en vardag i slutet av kursen. Tentamen sker som digital hemtentamen under en vardag.
Kursen Viltförvaltning och viltvård riktar sig både till dig som arbetar eller vill arbeta med viltförvaltning inom myndigheter, inom de gröna näringarna eller inom intresseorganisationer, och till dig som är allmänt intresserad av viltförvaltning. Kanske siktar du på ett förtroendeuppdrag inom viltförvaltningen som jägar- eller markägarrepresentant? Då är detta kursen för dig!
Förkunskapskrav: Kunskaper på grundläggande nivå motsvarande 30 högskolepoäng i biologi, uppnås genom exempelvis:
- Två års avklarade studier på SLU:s Skogsmästarprogram, eller
- Tre terminers – termin 1-3 – avklarade studier på Linnéuniversitetets Skogskandidatprogram
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för vilt, fisk och miljö
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Vilt, människa, samhälle
**Författare: **Kjell Danell, Roger Bergström
**ISBN: **ISBN 9789147094189
2) Viltets ekosystemtjänster- En kunskapssammanställning till stöd för värdering och förvaltning
**Länk: **https://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/6800/978-91-620-6889-9/
**Författare: **Fredrik Widemo, Bodil Elmhagen, Niklas Liljebäck
**ISBN: **ISBN 978916206889-9
**Kommentar: **Naturvårdsverksrapport som kan laddas ned (gratis).