Mikrobiologi
Denna kurs ger dig grundläggande kunskap om mikroorganismernas fascinerande biologi samt en introduktion till deras tillämpningar. Kursen består av teoretiska moment och praktiska övningar som ger de mikrobiologiska färdigheter som krävs inom framtidens hållbara samhälle.
Mikroorganismer (bakterier, arkéer, virus, jäst, mögel, protozoer och alger) finns överallt omkring oss. Utan mikroorganismer skulle inte djur och växter kunna överleva på vår planet. Samtidigt ställer mikroorganismer till det för oss.
Vi kan bli sjuka och riskera att dö av infektioner. Antibiotikaresistens hos bakterier är ett växande problem samtidigt som mikroorganismerna är kanske vårt största hopp att upptäcka nya effektiva läkemedel. Mikroorganismer används i livsmedelsproduktion men våra livsmedel riskerar också att förskämmas eller t.o.m. förgiftas p.g.a. mikroorganismer. Mikroorganismernas förmåga att producera biogas och etanol nyttjas i omställningen till klimatvänliga drivmedel. I kursen diskuteras positiva och negativa miljöeffekter orsakade av mikroorganismer. Mikrobiologisk kunskap är därför ett oumbärligt verktyg för att kunna säkra vår hälsa, livsmedelsförsörjning och miljö i framtiden.
Kursens teoretiska moment består av föreläsningar med gruppövningar där du får tillämpa dina kunskaper för att kritiskt utvärdera olika frågeställningar kring mikrobiologi. Under de praktiska momenten får du lära dig grunderna i att identifiera och karaktärisera olika typer av mikroorganismer.
Information från kursledaren
Teoretiska moment (föreläsningar, gruppövningar och seminarier) kommer att hållas i antingen rum C-216 eller rum C-212 på markplan i Biocentrum (karta). Laborationer kommer äga rum i Biologiskt Övningslaboratorium 1 (BÖL1) i korridor B på markplan, vilket är direkt till höger när man kommer in genom huvudingången till Biocentrum.
Huvudingången till Biocentrum finns på byggnadens östra sida och är olåst fram till kl 17 på vardagar. Närmaste busshållplats är Campus Ultuna. Lämpliga bussförbindelser går att hitta via ULs hemsida. Se denna sida för information om parkering på campus (karta över parkeringsplatser på Ultuna campus).
Kursens upprop kommer att ske fredagen den 26e april kl. 11:15 i rum C216 i Biocentrum. Var god kontakta kursledaren så snart som möjligt om du inte kan delta på uppropet.
Om ni har förkylningssymtom: Vi har i stort sett ingen marginal för sjukfrånvaro bland den undervisande personalen för denna kurs. Därför är det ytterst viktigt att ni stannar hemma om ni känner av förkylningssymtom (snuva, hosta, feber, halsont). Vi kommer att ordna så att ni kan se föreläsningar hemifrån över Zoom ifall ni skulle bli sjuka.
Obligatoriska moment
1. För godkänd kurs behöver alla studenter ge en muntlig presentation (i grupp) om en tilldelad mikroorganism. Presentationerna är schemalagda till eftermiddagen den 31a maj. Studenter som inte kan närvara den 31a maj ska kontakta kursledaren för schemaläggning av ett alternativt datum.
2. För godkänd kurs behöver alla studenter närvara vid åtminstone fyra av åtta laborationstillfällen: 29e april, 2a maj, 3e maj, 6e maj, 7e maj (förmiddag), 7e maj (eftermiddag), 14e maj och 24e maj. Vid konstaterad covid-19 infektion kan ytterligare frånvaro accepteras. Vid frånvaro från vissa enskilda laborativa moment kommer studenter tilldelas teoretiska ersättningsuppgifter. Observera att egen laboratorierock krävs för tillträde till övningslaboratorierna.
Angående den rekommenderade kursboken
Observera att den rekommenderade kursboken (Brock Biology of Microorganisms, 16e upplagan) främst är tänkt att fungera som stöd för inlärning utöver kursens föreläsningar. Kursdeltagare ska därför inte känna sig tvingade att skaffa sig sitt eget exemplar av kursboken – men den kan vara till hjälp för att förstå olika koncept inom mikrobiologi med hjälp av andra infallsvinklar och ytterligare exempel utöver de som används inom delkursens föreläsningar. (Det är dessutom en väldigt välskriven och intressant bok om ett mycket spännande och dynamiskt ämne.) De studenter som känner sig osäkra på om de behöver investera i sitt eget exemplar av kursboken får gärna kontakta kursledaren.
Riktat pedagogiskt stöd för icke-SLU studenter
Viktig information för studenter från andra universitet som läser denna kurs: om ni har behov av riktat pedagogiskt stöd så behöver ni kontakta SLUs studieservice så snart som möjligt. Detta gäller även om ni redan har ett tidigare beslut om riktat pedagogiskt stöd från ert hemuniversitet.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1421-40151 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1421
Läsåret 2024/2025
2025-05-02 - 2025-06-08
Läsåret 2022/2023
2023-04-28 - 2023-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1421 Mikrobiologi, 7,5 Hp
MicrobiologyÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mikroorganismernas biologi | 3,5 | 0101 |
Samspelet mellan mikroorganismerna och människan | 1,5 | 0102 |
Laborationer | 2,5 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 7,5 hp biokemi eller 7,5 hp cellbiologi.Mål
Kursen skall ge en förståelse för hur mikroorganismer är uppbyggda, förökar sig samt samspelar med den omgivande miljön. Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i mikrobiologi.
Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:
– beskriva cellstrukturen hos prokaryota och eukaryota mikroorganismer samt redogöra för de huvudsakliga skillnaderna mellan dessa två grupper
– redogöra för mikroorganismernas grundläggande fysiologi, metabolism, genetik och ekologi
– redogöra översiktligt för mikroorganismernas klassificering och systematik
– redogöra för mikroorganismernas inverkan på samhället
– översiktligt beskriva grundläggande teori och genomförande av laboratorietekniker för isolering, karaktärisering och identifiering av mikroorganismer
– kunna analysera och tolka laborativa data för isolering, karaktärisering och identifiering av mikroorganismer
Innehåll
Huvuddelen av kursen utgörs av mikrobiologi med tyngdpunkt på bakterier och svampar men även arkéer, protozoer, alger och virus behandlas. En viktig del av kursen utgörs av laborativa övningar.
Vid föreläsningar och obligatoriska laborationer behandlas följande avsnitt:
metoder för att isolera och studera mikroorganismer
mikroorganismers cellstruktur, fysiologi, metabolism, genetik och tillväxt
mikroorganismernas systematik och taxonomi
mikroorganismernas betydelse för naturliga kretslopp och deras ekologiska interaktioner sinsemellan samt med makroskopiska organismer
metoder för avdödning och desinfektion av mikroorganismer
antimikrobiella substanser och resistensutveckling
mikroorganismernas betydelse för folkhälsa, industri och livsmedelsproduktion
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga deltentamina, godkänt deltagande i laborationer med skriftliga redovisningar. Godkänd närvaro vid obligatoriska kursmoment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kurserna Mikrobiologi 7,5 hp och Mikrobiologi och immunförsvar 10 hp kan på grund av överlappningar inte tillsammans ingå i examen.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Michael T. Madigan et al. “Brock Biology of Microorganisms – Global Edition” (16e upplagan). Pearson Education. ISBN 9781292404790