Djurskydd, djurvälfärd och djuretik
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Andra kursvärderingar för BI1432
Läsåret 2023/2024
Djurskydd, djurvälfärd och djuretik (BI1432-10040)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2023/2024
Djurskydd, djurvälfärd och djuretik (BI1432-20004)
2023-10-31 - 2024-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1432 Djurskydd, djurvälfärd och djuretik, 15,0 Hp
Animal welfare - protection and ethicsÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
PBL och seminarie | 1,5 | 0001 |
Djurskydd, djurvälfärd och djuretik | 13,5 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande75 hp biologi eller husdjursvetenskap
7,5 hp djurskydd
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en fördjupad kunskap om djurskydd, djurvälfärd och djuretik. Studenterna får en förståelse för samspelet mellan forskning, djurskydd, djurvälfärd och samhällets värderingar. Djurhållningsrelaterade frågor diskuteras utifrån ett etiskt perspektiv och med en vetenskaplig grund.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- förklara och diskutera djurskyddet i dagens samhälle utifrån djurskyddslagstiftningen och bakomliggande faktorer såsom forskning, erfarenhet, tradition, etik och politik,
- redogöra för hur man utarbetar ny lagstiftning och ändringar i lagstiftningen utifrån ett vetenskapligt perspektiv och hur man tar hänsyn till en hållbar utveckling av djurhållningen,
- analysera och debattera verklighetsanknutna djurskyddsproblem/djurvälfärdsämnen ur ett djuretiskt perspektiv,
- värdera djurhållning utifrån perspektiven djurskydd, djurvälfärd och djuretik,
- förklara och använda terminologi och begrepp inom djurskydd, djurvälfärd och djuretik,
- muntligt och skriftligt presentera forskning och argument inom djurskydd, djurvälfärd och djuretik,
- värdera och välja källor utifrån informationsbehovet, källornas trovärdighet och deras användbarhet i olika situationer,
- reflektera över sitt eget kunskaps- och kompetensbehov inom ämnet djurskydd och djurvälfärd.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Under kursen diskuteras exempelvis avel, djur och djurskydd i media, brott mot djur, djur i sport samt vanor och traditioner som rör djur ur perspektiven djurskydd, djurvälfärd och djuretik. Kursen behandlar lagstiftningsprocesser och hur dessa kan påverkas. Fokus ligger främst på svenskt offentligt djurskydd men även näringens egna regelverk liksom djurskydd i andra länder berörs.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, seminarier, basgruppsarbete enligt PBL (problembaserat lärande), temadagar och studiebesök.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: kommunikation i form av skrivande, läsande, talande och lyssnande. problemlösning, analys, kritiskt tänkande och argumentationsteknik.
Följande moment är obligatoriska:
seminarier, basgruppsarbete, skriftliga inlämningsuppgifter, quiz och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination, godkända skriftliga och muntliga redovisningar av övningar och basgruppsarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 7,5 hp djurskydd kan uppfyllas genom godkänd kurs BI0439/HV0136 Djurskydd och författningskunskap.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa