Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Grundnivå (G1F)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Svenska
Förkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:
- 30 hp i skogsbruksvetenskap, eller - 30 hp i skogskogshushållning, eller - 30 hp i skogsvetenskap, samt - 15 hp i biologi.
Mål
Kursen syftar till att skapa förståelse för hur skogsekosystemet skiljer sig i de olika delarna av Sverige, hur olika skogsbrukssätt påverkar olika arter/artgrupper samt vilka anpassningar som kan göras för att gynna den biologiska mångfalden.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
redogöra för vilka konsekvenser olika skogsbrukssätt medför, avseende ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter
redogöra för hur förutsättningarna ser ut för att på ett hållbart sätt bruka skogar med olika skogsekosystem i Sverige
centrala begrepp kopplat till skogsproduktion, samt kunna samla in och validera data
redogöra för olika former av hänsyn i skogsbruket, samt förstå nyttan av dessa
redogöra för hur olika arter/artgrupper påverkas av skogsbruk och vilka åtgärder som kan vidtas för arternas fortlevnad
redogöra för hur skogsbrukarens trädslagsval påverkar skogsekosystemet
redogöra för grundläggande begrepp inom området jämställdhet och lika villkor, samt hur skogssektorn kan motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar hur man utifrån samhällets styrmedel och skogsägarens mål och värderingar, kan välja strategier och metoder för att skapa önskade och hållbara skogstillstånd. Kursen ger kunskaper om hur skogsekosystemen ser ut i Sverige och vilka konsekvenser olika skogsbrukssätt medför. Kursen tillämpar ämnesområden som marklära, klimatologi, skogsbiologi, mätningslära samt teknik.
Kursen är tydligt yrkesförberedande och stor vikt läggs på möten med yrkesverksamma, vilka står för beprövad erfarenhet. I kursen ingår studieresor i norra och södra Sverige. I samband med besök hos externa värdar behandlas jämställdhetsfrågor och lika villkor, både före, under och efter de externa besöken.
Det svenska perspektivet dominerar kursen, men olika internationella paralleller används för att vidga olika perspektiv på skogsekosystemets brukande.
Genomförande
Kursens tillämpade inriktning och det betydande inslaget av aktiviteter där kunskap omsätts till praktisk handling, innebär att kursen utnyttjar olika undervisningsformer genom studieresor, studiebesök, fältövningar och föreläsningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
teknikanvändning
GIS-kompetens
databaser för lägesbunden information
problemlösning
kritiskt tänkande
muntlig och skriftlig kommunikation.
Följande moment är obligatoriska
studieresor
fältövningar.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom studiebesök och genom besök av föreläsare.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen.
Godkända inlämningsuppgifter.
Fullgjorda obligatoriska moment.
Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är en av de åtta obligatoriska kurser som ingår i skogsmästarprogrammets första två år. Kursen kan inte läsas på distans eller som fristående kurs.
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan
Kompletterande uppgifter
Fastställd av:Programnämnden för utbildning inom skog